Klausimėlis žurnalistams: Kas yra LRTK?

KŽ inf.

KTP II_1.jpgTokį klausimėlį šį kartą LTV žiūrovams  pateikė ne kaunietis Juras Jankevičius… Tai svarbios Lietuvoje institucijos “užduotis”, nors atsakymas iš karto buvo aiškus,  nereikėjo spėlioti, ką slepia keturios raidės LRTK. 

 Redakcijoms ELTA  išplatino Valstybės kontrolės pranešimą spaudai, kurios antraštė skelbia – “Lietuvos radijo ir televizijos komisijos statusas neatitinka Biudžetinių įstaigų įstatymo.” Tačiau kolegos žurnalistai, kaip paprastai skubantys, išsiblaškę ir nelabai įsigilinantys į faktus, “Pranešimą” ne tik papildė savais faktais ir komentarais, bet ir savo parinktom nuotraukom iliustravo.

Internetinis portalas lrytas.lt prie publikacijos apie komisijos finansinius reikalaus įdėjo didelę Lietuvos radijo ir telvizijos pastato (S.Konarskio g.49) nuotrauką. Ji, tiesa, po kurio laiko dingo iš internetinės svetainės, nes portalo vyr. redaktorius Rimvydas Valatka yra ir LRT Tarybos narys, todėl  jis gerai žino, kas yra kas.

Internetinė svetainė balsas.lt savaip pakomentavusi minėtą Valstybės kontrolės pranešimą, jį iliustravo… Lietuvos radijo ir televizijos generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus nuotrauka, kuris nieko bendro neturi su LRTK.

Nuo gegužės mėnesio niekas nesieja su Lietuvos radijo ir televizijos komisija ir jos buvusio pirmininko, rašytojo Jono Liniausko, tačiau jo nuotrauka “tiko” prie respublika.lt pateiktos publikacijos. Tikriausiai šio internetinio portalo archyve dar nėra gegužės mėnesį išrinkto naujo LRTK pirmininko Pauliaus Subačiaus, kuris atsieit, gina buvusią “netvarką”, nuotraukos?

Kolegos turėtų žinoti Lietuvos respublikos visuomenės informavimo įstatymą, kurio 47 straipsnis yra apie Lietuvos radijo ir televizijos komisiją. Ji yra nepriklausoma Seimui atskaitinga Lietuvos Respublikos jurisdikcijai priklausančių radijo ir televizijos transliuotojų ir retransliuotojų veiklą reguliuojanti ir kontroliuojanti institucija. Komisijos veiklai finansuoti transliuotojai ir retransliuotojai, išskyrus LRT, gaunantys pajamas iš transliavimo ir (ar) retransliavimo veiklos, kas mėnesį privalo įmokėti į Komisijos sąskaitą 0,8 procento pajamų, gautų iš reklamos, abonentinio mokesčio ir kitos veiklos, susijusios su transliavimu ir (ar) retransliavimu. Komisija kasmet rengia ir tvirtina planuojamų išlaidų sąmatą. Šią sąmatą ir jos vykdymo ataskaitą Komisija skelbia „Valstybės žinių“ priede „Informaciniai pranešimai“.

Po valstybinio audito patikrinimo ir valstybės kontrolės pranešimo,  masinės informacijos priemonės savaip pažvelgė į  LRTK pažeidimus. Apie „objektyvumą“ byloja straipsnių antraštės „LRT komisija gautas lėšas naudojo pažeisdama teisės aktus“ (lrytas.lt); „Visuomenės informavimo įstatymo naujos redakcijos projektą už pinigus parengė valytoja“ (respublika.lt); „LRTK naudojo valstybės lėšas ne pagal galiojančius įstatymus“ (balsas.lt) ir t.t., nors „Pranešime spaudai” nurodoma: „Pasak valstybinių auditorių, sąlygas tam sudarė teisinio reguliavimo spragos. Nei Visuomenės informavimo įstatyme, kuriuo vadovaujantis veikia komisija, nei jos nuostatuose nėra reglamentuota komisijos teisinė forma.”  Kodėl žurnalistai  neieško priežasčių,  nepasikalba su „kaltais”, o tik nori suintriguoti skaitytojus?

Mūsų internetinės svetainės „Komentaruose“ pateikiame pilną  ELTOs Pranešimą spaudai „Valstybės kontrolė: Lietuvos radijo ir televizijos komisijos statusas neatitinka Biudžetinių įstaigų įstatymo“. Siūlome internetinėje erdvėje susirasti ir perskaityti, kaip valstybinio audito faktus pateikia ir interpretuoja mūsų šalies žiniasklaida. 

Dailininko  Algimanto Snarskio (laikraštis „Ūkininko patarėjas”) piešinys „Kas tu per paukštis?”

Panašūs straipsniai