Žurnalisto J. Kundroto improvizacijos poeto Stasio Santvaro gyvenimo motyvais

DSCN4261_II.JPG„Parašęs tekstą ar knygą apie tau rūpimą asmenybę, nemanyk, kad jau tėkštelėjai paskutinį tašką. Praeina kiek laiko ir mintis vėl ima narplioti, kapstytis tavo interpretacijose, negailestingai perkrato, ką ir kaip esi pasakęs, o ką tiesiog nedovanotinai pražiopsojęs“,- teigia kaunietis žurnalistikos senjoras, LŽS narys Juozas Kundrotas.- „Taip nutiko ir su knyga „Atsigręšk į šviesą“, išėjusia poeto Stasio Santvaro šimtojo gimtadienio išvakarėse“.

Nuo minėtos knygos apie Poeto gyvenimą praėjo dešimt metų, per kuriuos žurnalistas laiškais, telefonu bendravo su Bostone gyvenančia našle Ale Santvariene. Daug įdomių minčių kilo ir susitikimuose su skaitytojais, kurie siūlė apie a.a. Stasį Santvarą rašyti romaną. Darbštus, kūrybingas rašytojas ir žurnalistas Juozas Kundrotas, parašęs tris dešimtis knygų, pasirinko apsakymo žanrą ir išleido 8 spaudos lankų knygą „Skyrė ir jungė Atlantas“, kurioje devynios istorijos, kurios pasak autoriaus „ yra margos savo turiniu, įžvalgomis, charakterių, spalvų niuansais. Juose – Poetas ir jo aplinka, pasaulis. Menininkas – mylintis, kenčiantis, siekiantis užsibrėžtų tikslų ir laisvės. Istorijose atsispindi tik kai kurie gyvenimo tarpsniai, nors prasideda paauglyste ir baigiasi palaikų perlaidojimu“.

Skyre_ir_junge_Atlantas_II.jpgRugsėjo pabaigoje Svėdasų seniūnijoje (Anykščių raj.) rengiamas tradiciniai „Vaižganto skaitymai“, kurie pirmąkart įvyko lygiai prieš 20 metų, pagerbiant iškilųjį rašytoją, gimtosios kalbos puoselėtoją, dvasininką Juozą Tumą-Vaižgantą. Tikriausai buvusioje Kunigiškių pradinėje mokykloje, kuri buvo pavadinta kanauninko J.Tumo-Vaižganto vardu, o dabar tenai įkurtas muziejus, kuriame atsiras ir kauniečio knyga „Skyrė ir jungė Atlantas“, nes jos autorius Juozas Kundrotas pernai tapo devintuoju Vaižganto premijos laureatu. Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdyba nuoširdžiai sveikina kolegą su nauju kūrybiniu vaisiumi, kurį daruge brandino ir žurnalistikos senjorų klubo MES pirmininkas, LŽS narys, dailininkas Vladimiras Beresniovas, sukūręs knygos viršelį. 

Nuotraukoje: Vaižganto premijos laureatas, naujos knygos „Skyrė ir jungė Atlantas” autorius, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Juozas Kundrotas

                                                           Vladimiro Beresniovo nuotr.

Panašūs straipsniai