Cenzūra pagal naują receptą

„Šeimininkė”

r.kanopkaite_K.jpgNuo šiol labai atsargiai reikėtų cituoti patarlę „Ir tarp čigonų vagių pasitaiko“. Nes kitaip nė mirktelėti nespėsi, kai būsi nuteistas už neapykantą tautinei mažumai. Per šių metų pirmąjį pusmetį pradėti 63 ikiteisminiai tyrimai dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Už įžeidžiančius komentarus internete ne vienas Lietuvos pilietis jau užsidirbo teistumą, susimokėjo didelę piniginę baudą, neteko kompiuterio.

 Matyt, Lietuvos teisėsauga yra gavusi atitinkamas direktyvas griežtai persekioti ir realiomis bausmėmis bausti asmenis, kurie išsako nepalankią nuomonę apie „kitokius“, ypač apie kitataučius ir gėjus. Nėra ko stebėtis padidėjusiu prokurorų darbo krūviu ir tikrai rimtų rezonansinių bylų vilkinimu, kai iš patrankos šaudoma į žvirblius. Juk sunku patikėti, kad pensininko paraginimas „paimti gėjams bizūną“ kelia realią grėsmę visuomenės stabilumui ar patiems gėjams.

Kaip byloja prieš keletą metų atlikti tyrimai, homoseksualumo pateisinimo rodiklis Lietuvoje vienas žemiausių Europoje. Neigiamas lietuvių požiūris į tos pačios lyties asmenų seksualinius santykius beveik sutapo su lenkų, dar griežtesni vienalytės meilės atžvilgiu yra vengrai. Tolerantiškiausi homoseksualumui olandai.

Vargu ar pradėjus „žiaurias akcijas“ mūsų tolerancija padidės žaibiškai. Požiūrį į homoseksualumą žmonės dažniausiai reiškia nevienareikšmiškai. Kiekvienas iš mūsų asmeniškai pažįstame bent po vieną netradicinės lytinės orientacijos asmenį, kurio žmogiškosioms ir profesinėms savybėms nieko negalėtume prikišti. Paprastai piktinamasi agresyviu gėjų gyvenimo būdo ir elgsenos propagavimu, prievartos ar nepilnamečių tvirkinimo atvejais. Juk demografinė statistika ir taip nėra džiuginanti, tradicinės šeimos pamatai kliba. Tvirtėjančios gėjų pozicijos juos ardo dar labiau, juolab kad netyla diskusijos, ar homoseksualumas yra tik įgimtas. O gal ir įgytas dėl to, kad tai madinga, o tam tikrose profesinėse zonose beveik privaloma?..

Labai didelės socialinės diskriminacijos fone gėjų ar romų temos išskyrimas atrodo dirbtinis. Istorijos apie gėjus ir lesbietes, susidūrusius su diskriminavimu darbe, pašaipomis, nėra išskirtinės. Tokių gali pasekti ir tūkstančiai pagyvenusių žmonių, ypač moterų – mažai kas nori įdarbinti perkopusias keturiasdešimt metų. Pensijų nukarpymo laikotarpiu internete buvo pilna komentarų, kad „senius reikia išvežti į mišką arba iššaudyti“, „kuo greičiau pensininkai išmirs, tuo lengviau biudžetui“ ir pan.

Kiek už tokį skatinimą susidoroti pradėta ikiteisminių tyrimų, kas nubaustas? Negirdėti. Nejaudina tokia diskriminacija ir Džordžo Sorošo pinigais įsteigto Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktoriaus Henriko Mickevičiaus. Jis iš televizoriaus ekrano moralizuoja, kad nenorinčių dirbti ir nė cento nemokančių už vandenį bei elektrą taboro čigonų negalima vadinti parazitais, nes „jie yra kaip iš Mėnulio“(?!)

…Matyt, iš naujo teks skaityti Džordžo Orvelo „Gyvulių ūkį“: visi gyvuliai yra lygūs, bet kiaulės – lygesnės.  

 

Panašūs straipsniai