Žurnalistai ir nematomi „Eurobasket 2011“ karai (III)

Gediminas STANIŠAUSKAS, LŽS narys

kiausiniene IIa_1.jpg

PAREIŠKIMAS. PRAŠAU APSVARSTYTI KOLEGŲ ELGESĮ

Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai

Lietuvos žurnalistų sąjungos etikos komisijai

Kaip žinoma, Europos krepšinio čempionatas – išskirtinis įvykis Lietuvoje. Šiose pirmenybėse akredituota ir nemažai žurnalistų, tarp kurių ne tik specializuotų interneto portalų atstovai, bet ir naujienų agentūrų, televizijų, radijo bei spaudos žurnalistai. Deja, ne visuomet žurnalistams pavyksta būti solidariais, ypač, kai kalbame apie informacijos rinkimą.

Esu pasipiktinęs 2011 m. rugpjūčio 31 d. įvykiu, nutikusiu Panevėžyje, kai grupelė žurnalistų, atvirai išsityčiojo iš kolegės, LRT atstovės Panevėžyje Zinos Paškevičienės. Ji ne tik buvo išvadinta „loche“ ir mūsų jaunųjų kolegų pradėta mokyti, kokius klausimus Z.Paškevičienė privalo užduoti, bet ir sukurpė „naujieną“ apie tai, kaip jie „gėdijo“ moterį Neabejoju, kad tokiu elgesiu žurnalistai (tarp jų Romanas Buršteinas bei kažin koks fotografas Augustas) pažeidė elementarią etiką (Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 60 straipsnis: „Žurnalistas, viešosios informacijos rengėjas neturi trukdyti kolegai rinkti medžiagą, jeigu pastarojo veikla neprieštarauja teisei ir etikai“), bet ir apskritai elgėsi nederamai.

Taip pat manau, kad buvo pažeistas ir kodekso 54 straipsnis: „Žurnalistui, viešosios informacijos rengėjui draudžiama žeminti ar šaipytis iš žmogaus pavardės, rasės, tautybės, etniškumo jo religinių įsitikinimų, amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, negalios ar fizinių trūkumų net tada, kai tas žmogus yra nusikaltęs. Žurnalistas, viešosios informacijos rengėjas taip pat neturi sieti įtariamo, kaltinamojo ar nusikaltusio asmens priklausymo tam tikrai tautinei, etninei ar socialinei grupei, jo seksualinės orientacijos su jo padarytu nusikaltimu bei tai pabrėžti“.

Asmeniškai Z.Paškevičienės nežinau, bet taip žeminti moterį, vadinant ją „loche“ ir apie tai net kurpti „naujienas“, gali nebent didžiausi menkystos.

Labai prašau apsvarstyti minėtų kolegų elgesį ir pateikti bendras rekomendacijas žurnalistams, kaip derėtų dirbti ir elgtis viešų renginių metu nepažeidžiant kitų žurnalistų teisių.

Algimanto Snarskio piešinys ” Krepšininkų plius žurnalistų kiaušinienė”

Panašūs straipsniai