Po skandalo – teismų maratonas

Saulius CHADASEVIČIUS, 15min.

Krivickas II_2.jpgTelevizijos prodiuseriui Kristupui Krivickui, nepaisiusiam teismo draudimo ir parodžiusiam laidas apie „apleistą ir žiurkių apgraužtą Editos Žiobienės močiutę“, pateiktas ieškinys dėl žalos atlyginimo. Teismas sostinėje rengiasi nagrinėti Adelės Tumaitienės, kuri iš tiesų nėra vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės močiutė, ieškinį televizininkams dėl teisės į privatų gyvenimą pažeidimo.

Skandalinga laida

„15min“ primena, kad pernai rudenį prodiuserio K.Krivicko laidos „Akistata“ kūrėjai viliojo TV3 žiūrovus prie ekranų skandalingais anonsais, jog parodys reportažą apie neprižiūrimą, apleistą vaiko teisių apsaugos kontrolierės E .Ž iobienė s moč iutę, k u r i ą sykį esą net buvo apgraužusios žiurkės. Tačiau paaiškėjo, kad 90-metė A.Tumaitienė iš tiesų yra ne E.Žiobienės, o kontrolierės vyro močiutė. Vos išgirdusi skandalingus laidos anonsus, A.Tumaitienės dukra Regina Žiobienė k reipėsi į Vilniaus miesto 1-ąjį apylinkės teismą, prašydama apskritai uždrausti rodyti reklamuojamą „Akistatą“.

Atsižvelgęs į tai, kad A.Tumaitienės ir kontrolierės E.Žiobienės iš tiesų nesieja kraujo ryšys, o laidos turinys yra susijęs su privačia informacija, teismas prašymą patenkino.Tačiau 2010 m. lapkričio 3 d. TV3 vis dėlto parodė K.Krivicko „Akistatą“ apie kontrolierę E.Žiobienę ir senolę. Į draudimus nutarta atsižvelgti iš dalies, todėl žiūrovai moč iutės veidą pamatė šiek tiek retušuotą, balsą išgirdo šiek tiek pakeistą. La idoje nebu vo paminėtas senolės vardas bei neįvardytas konk retus jos giminystės ryšys su E.Žiobiene.

Teismai – už uždarų durų

„15min“ išsia iškino, kad dar 2010 m. lapkričio pabaigoje buvo pateiktas A.Tumaitienės ieškinys Vilniaus miesto 1-ajam apylinkės teismui dėl teisės į privatų gyvenimą pažeidimo. Atsakovai šioje civilinėje byloje – kanalą TV3 valdanti bendrovė „Tele 3“ ir K.Krivicko vadovaujama prodiuserinė kompanija „TV PRO media“.

Procesas nuo pat pradžių vyksta neviešai . Pasirengimo etapas šioje byloje baigtas, bet teismo posėdis atidė-tas iki rudens, nes atostogauja advokatai. Tiesa, vienas tarpinis rezultatas jau yra pasiektas – teismas konstatavo, kad nėra galimybės baigti ginčo taikos sutartimi. Byloje formaliai nedalyv auja nt is, t ač iau močiute ir teismo procesu besirūpinantis ieškovės anūkas, kontrolierės E.Žiobienės vyras Norbertas  Žioba „15min“ teigė, kad bylinėjamasi „tikrai ne dėl pinigų, o dėl teisingumo“.

Redakcijos žiniomis, ieškiniu prašoma priteisti tam tikrą, didesnį nei simbolinį 1lito žalos atlyginimą. Tačiau,anot N.Žiobos, jam svarbiausia, kad teismas pripažintų faktą, jog televizininkai pažeidė A.Tumaitienės privatumą, bei įpareigotų atsakovus atsiprašyti už šį poelgį.

„Akistatos“ pažeid imus, rengiant siužetus šia tema, yra konstatavusi ir Žurnalistų etikos inspektorė. Televizijos atstovų pasiteisinimai neįtikino  Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos (LŽLEK) narių, kurie nutarė, kad šioje laidoje, pateikiant informaciją, buvo pažeistas Žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksas.

Panašūs straipsniai