Aštuntasis festivalis KAUNAS PHOTO 2011 prabils apie nutylėtas istorijas

Kaunas_Photo_logo_universal_II.jpgRugpjūčio 23 dieną prasidės aštuntasis tarptautinis fotomeno festivalis – KAUNAS PHOTO 2011 – giliausias tradicijas turintis fotografijos festivalis Baltijos šalyse. Festivalio atidarymo renginių maratonas tęsis iki rugpjūčio 28 dienos, o renginiai ir parodos – iki spalio pabaigos.

Eugenijus_BARZDZIUS_Laiko_uzmusinejimas_kelioneje_LT_JK_2011_12.jpgŠių metų festivalio „Kaunas Photo” parodų, paskaitų, projekcijų tema – „Nutylėtos istorijos” – siūlo socialiai neabejingo meno oazę tiems, kam nereikia tūkstantis pirmąjį kartą priminti, kad esame alaus ir krepšinio šalis, ir kviečia pažvelgti į mus pačius, į mūsų kaimynus, girdėtas, bet nematytas istorijas. Pasak festivalio vadovo Mindaugo Kavaliausko, „fotografijos meno ir medijos jungties stiprybė – galimybė kalbėti apie tuos gyvenimo aspektus, kurie lieka masinės žiniasklaidos ir abstrakčiųjų menų užribiuose. Net globalios reikšmės procesai ar įvykiai, tokie kaip sausio tryliktoji, rugsėjo vienuoliktoji, Sovietų Sąjungos žlugimas, fotografijose, rodomose KAUNAS PHOTO festivalyje, turi asmeninės patirties atspalvį, savo nutylėtas istorijas.”

_Vaistininkas_II.jpgPer šimtas festivalio dalyvių iš 3 dešimčių pasaulio šalių, 11 parodų erdvių (tarp jų ir netikėtų – VDU Kauno Botanikos sode, Kauno Kolegijos J.Vienožinskio Menų fakultete, Kauno pilyje ir kt.), 15 fotografijų parodų, 5 intensyvios fotografijos naktys, antrąkart rengiamas KAUNAS PHOTO STAR portfolio peržiūros – konkursas, sukviesiantis į Kauną 55 fotografus iš 20-ies paulio šalių bei fotografijos ekspertus iš dešimties Europos šalių, – tėra tik faktai.

Tačiau galima pasidžiaugti ir meninės kokybės aspektais. Visa eilė parodose rodomų serijų jau išspausdintos monografinėse knygose, kurios padėjo autoriams tapti žinomais fotografijos pasaulyje. Kitas svarbus faktorius – parodų atidarymuose dalyvaus visi autoriai.

Kaip ir kasmet, festivalio programa fotografijos meno mylėtojus kvies susiburti į fotografijos naktis. Dvi iš penkių fotografijos naktų festivalio formuluotę – temą “Duetai ir Dvikovos”, pasiskolins iš pernykštės programos. Jose bus galima išvysti Suomijos, Švedijos, Austrijos, Šveicarijos kuratorių parengtus skirtingų autorių fotografijų darbus, o taip pat pajusti šiuolaikinės Europos fotografijos pulsą, sužinoti kitų fotografijos festivalių įdomybes. Viena fotografijų naktis bus skirta konkurso KAUNAS PHOTO STAR 2011 darbų peržiūrai. 55 fotografai gaus po 100 sekundžių pristatyti savo darbams, o renginio pagbaigoje bus skelbiamas nugalėtojas.

_Nigerija_II.jpg2010 metų KAUNAS PHOTO STAR konkurso laimėtojui Eric Lusito (Prancūzija) prizą įsteigė Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius, suteikdamas galimybę nugalėjusią fotografijų seriją „Sovietų imperijos pėdsakai” / „Traces of the Soviet Empire” eksponuoti Kauno fotografijos galerijoje – vienoje didžiausių fotografijos galerijų Baltijos šalyse.

Rugsėjo 23-24 dienomis, festivalio programa KAUNAS PHOTO ALYTUS bus persikels į Alytų. Jos metu įvyks parodos „Duetai ir Dvikovos” atidarymas, autoriai: Vytautas Stanionis (jaunesnysis), Vytautas Stanionis (vyrsenysis), Darius Kuzmickas (JAV-Lietuva), France Dubois (Belgija), Francoise Beauguion (Prancūzija), Raoul Kramer (Olandija), José Nuno Lamas ir Valter Ventura (Portugalija), Richard Simpkin (Australija); parodos „Pasilikti ar išvykti” atidarymas, autoriai: Mindaugas Ažušilis, Eugenijus Barzdžius, Donatas Stankevičius, o taip pat Romualdo Požerskio paskaita „Sausio tryliktoji fotografijose ir prisiminimuose” bei projekcijos ekrane bus pristatoma „Baltijos šalių gatvės fotografija”, Suomijos ir Švedijos fotografija.

Išsamios renginių, parodų, fotografijos naktų programos – papildomuose dokumentuose bei festivalio svetainėje http://www.kaunasphoto.info/ Festivalio organizatoriai: Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius ir VšĮ Šviesos raštas Festivalio meno vadovas: Mindaugas Kavaliauskas

Nuotraukose: (viršuje, dešinėje) Eugenijaus Barzdžiaus (Lietuva) „Laiko užmušinėjimas; (viduryje) Jonh Londei (Vokietija) „Parduotuvėlė užsidaro. Vaistininkas”; (apačioje) Cristian Lutz (Nigerija) „Atogrąžų dovana”

Panašūs straipsniai