LTV "Vasaros spalvos" – be kraujo ir politikos

Jūratė ŽUOLYTĖ, TV diena

Jank_II.jpgTiems, kurie negali patys nuvykti į lietuvišką pajūrį, jo vėjus pajusti leis specialiai atostogų sezonui sukurta Lietuvos televizijos laida „Vasaros spalvos”. TV žiūrovai jau pamatė dvi  įdomias, kitokias nei įprasta, laidas.

Žinios iš pajūrio

„Mes darome gerą darbą – reklamuojame ne Turkiją, ne Egiptą, ne Ispanijos paplūdimius, o Lietuvos pajūrį”, – įsitikinęs laidos „Vasaros spalvos” prodiuseris ir vienas vedėjų Juras Jankevičius, jau įsisukęs į laidos kūrimo karuselę.

Visą vasarą kiekvieną ketvirtadienį Lietuvos televizijos žiūrovų laukia reportažai iš Lietuvos pajūrio: kur linksmintis, ką pamatyti, aplankyti, kokie orai laukia ar kaip ilsėtis saugiai, be reikalo galvos nepametus.

„Be to, juk ne kiekvienas gali sau leisti ir į lietuvišką pajūrį atvažiuoti. Mes pasistengsime, kad tokie žiūrovai bent jau pasijustų taip, lyg patys būtų čia”, – žadėjo J.Jankevičius.

Laidos idėja paprasta: atspindėti aktualiausias atostogų temas iš gražiausių Lietuvos pajūrio vietų. „Tačiau žinote, yra tokia lietuviška patarlė: išimtis patvirtina taisyklę. Laidas transliuosime iš pajūrio, bet jau antrą, Joninėms skirtą laidą, filmuosime kitur. Žiūrovai gali pamėginti atspėti kur”, – intrigavo laidos prodiuseris.

Pirmoji laida žiūrovams jau pristatyta, antra – beveik paruošta, o tolesnių laidų temų sąrašas nuolat pildomas. Jas galvoja tiek patys laidos autoriai, tiek laiškus jiems rašantys žiūrovai.

„Mūsų temų sąrašas – pats įvairiausias. Jame nėra tik kraujo ir politikos. Nėra ir nebus”, – užtikrino J.Jankevičius.

Marga vedėjų komanda

Valandos trukmės informacinę pramoginę laidą pasikeisdami ves ir reportažus rengs J.Jankevičius, Zita Kelmickaitė, Žygis Stakėnas, Živilė Vaškytė, Jūratė Anilionytė. Jiems talkins žurnalistai Zina Paškevičienė, Skirmantas Pabedinskas, Marija Gabrienė, Asta Kažukauskienė. Dalis vedėjų dirbs nuolat, kiti – po savaitę ar dvi.

„Manau, žiūrovai dėl to tik laimės. Juk kiekvienas žurnalistas turi savo požiūrį, savo mėgstamas temas – daugiau vedėjų į laidą įneš daugiau įvairovės, – svarstė Ž.Vaškytė, ruošdamasi kelionei į pajūrį, kur dairysis įdomiausių temų ir pašnekovų. – Pirmiausia važiuosime į Klaipėdą, o paskui žiūrėsime, kur kas vyksta, kas bus įdomiausia – tą ir parodysime.”

Dar viena laidos intriga – neįprastos jos kūrimo vietos.

„Laidą filmuojame pajūryje, tuomet visa medžiaga patenka į Vilnių, reportažai padedant visagaliam internetui montuojami Kaune, tuomet jau paruošta produkcija keliauja į Vilnių, kur režisierius laukia trijų signalų. Vieno – iš Klaipėdos, mūsų korespondentų punkto, kuris labai patikimas, perduodamas laidu, ir dviejų belaidžių signalų, kurie gali „nulūžti”.

Gali visko atsitikti, bet mes vis tiek manome, kad įdomiausia yra rodyti tiesiogiai, todėl šiek tiek rizikuodami mes tai ir darysime”, – šypsojosi J.Jankevičius.

Kuo nusikalto Ž.Vaškytė?

Sutikusi prisidėti prie laidos kūrimo komandos Ž.Vaškytė sulaukė kritikos, kad šis darbas gali sukelti interesų konfliktą: Valstybinio turizmo departamento atstove spaudai dirbanti moteris prie žurnalistikos laikinai grįš tik per savo atostogas.

Tačiau tokie priekaištai ir pačiai Ž.Vaškytei, ir J.Jankevičiui atrodo visiškai nepagrįsti.

„Kaip visada Lietuvoje, žmonės ieško kabliukų ten, kur jų nėra. Aš nieko bloga nepadariau”, – kritikams atrėžia Ž.Vaškytė ir primena, kad ji nėra valstybės tarnautoja, o tik dirba pagal darbo sutartį.

J.Jankevičius patikina, kad net jei pasitaikytų teorinė galimybė supainioti interesus, jis būtų atsakingas už tai, kad jos pavyktų išvengti: „Visiškai neįsivaizduoju situacijos, kaip toks konfliktas galėtų kilti. Žinoma, jei mes kalbame apie teorinį konfliktą ir norą padaryti dėl to skandalą, kad jo reikia, tai prašom – mes jį turime. Bet mano darbas apsaugoti Živilę, kad toks konfliktas nekiltų. Galų gale, jei bus tokia tema, kuri gali sukelti bent kokį nors neaiškumą jos atžvilgiu, aš atsakingas, kad duočiau tą darbą kam nors kitam.”

Nuotraukoje: „Vasaros spalvų” redaktorius ir vedėjas, kaunietis žurnalistas Juras Jankevičius

                                                                             Šarūno Mažeikos (BFL) nuotr.

Panašūs straipsniai