Kiek žiniasklaida paliesta korupcijos?

Valiusaitis II (2)_1.jpgKalbant apie žiniasklaidą, ilgus metus galiojo nerašytas dėsnis: viešojoje erdvėje – tik gerai arba nieko. Ilgainiui, didėjant žiniasklaidos įvairovei, atsirandant naujoms technologijoms ir stiprėjant konkurencijai, tylos siena tapo praardyta.

 Prieš keletą metų Lietuvoje išleista vokiečių žurnalisto Udo Ulfkottes knyga „Taip meluoja žurnalistai“, nagrinėjanti juodąsias žiniasklaidos technologijas ir skaitytojų mulkinimo praktiką Vakaruose. Pastaruoju metu ir Lietuvoje žurnalistai vis drąsiau prabyla apie neroves žiniasklaidoje, įskaitant ir korupcinius santykius.

 Apie tai ne kartą kalbėta ir „Žiniasklaidos anatomijos“ laidoje.Tačiau valstybės tarnautojai apie žiniasklaidą kritiškai atsiliepti vis dėlto vengė. Ir štai – netikėtumas. Bene pirmąsyk aukštas pareigas užimatis tarnautojas viešai prabilo apie korupciją žiniasklaidoje: „Sąžiningais būdais laimėti didelio konkurso beveik neįmanoma. Pranašumą turi ne tas, kuris pateikia geriausią pasiūlymą, o tas, kuris kojomis spardo valdiškas duris.“ Taip tvirtina Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas.

Kalbėsime apie korupciją žiniasklaidoje. Kiek tas reiškinys papiltęs, kokios jo pasekmės, kokių esama priemonių ir kokių galimybių tai riboti?

Laidoje dalyvauja Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Žydrūnas Plytnikas, dienraščio „15 min.“ vyr. redaktorius Liudas Dapkus, ekonomistas, Vilniaus universiteto profesorius ir politikos apžvalgininkas Povilas Gylys, Lietuvos vadybos draugijos pirmininkas, buvęs STT Korupcijos prevencijos valdybos viršininkas Kęstutis Zaborskas.

Dalyviai_II.JPG„Žiniasklaidos anatomija“ yra bendras „Žinių radijo“ ir Lietuvos žurnalistų sąjungos projektas. Laidos redaktorius ir vedėjas Vidmantas Valiušaitis. Klausykite antradienį 10.10 ir 19.10 val., sekmadienį 11.00 val.

Nuotraukoje: Laidos dalyviai (iš kairės) K.Zaborskas, Ž.Plytnikas, P.Gylys, L.Dapkus

                     Vidmanto Valiušaičio nuotr.

 

Panašūs straipsniai