Prestižinės žurnalistų premijos – Vytui Urbonui ir Julijai Šliažienei

Aurelija Arlauskienė, premijų vertinimo komisijos pirmininkė

aurelija_lietuje_II.jpgVinco Kudirkos premija yra svarbiausia kasmetinė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos premija, kuri skiriama žurnalistui arba jų kūrybinei grupei už brandžius, humanistines, etines vertybes ir pilietinės-patriotinės visuomenės ugdymo prioritetus puoselėjančius bei valstybingumą stiprinančius spaudos, radijo, televizijos ar fotožurnalistikos autorinius darbus už praėjusius metus. Vytauto Gedgaudo premija skiriama LŽS nariui už turiniu ir forma išskirtinius spaudos, radijo, televizijos, interneto ir fotožurnalistikos darbus.

Gegužės 3 d. įvykęs Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo premijų vertinimo komisijos posėdis svarstė kolegų darbus, pristatytus šioms prestižinėms premijoms: Vyto Urbono monografiją „Stasys Šilingas. Gyvenimas tautai ir valstybei“; Povilo Sigito Krivicko publicistinių esė rinkinį „Šviesoraščio takais“; Julijos Šliažienės “Nutolęs laikas” ir Virginijos Kavaliauskienės “Edmundas Atkočiūnas. Nesu kaltas, kad myliu“. Viktoro Denisenkos knygos „Spėti pabėgti iš Rusijos. Žurnalistai ir autoritarizmas“ nutarta nesvarstyti, nes ji išleista šiais metais, o premijos skiriamos už praėjusius metus.

V.Kudirkos premija – vienbalsiai

Pasikeitę nuomonėmis komisijos nariai (Aldona Svirbutavičiūtė, Aldona Žemaitytė, Algis Kusta, Gražina Sviderskytė, Vitalija Morkūnienė, Audronė Jankuvienė) vienbalsiai nutarė V.Kudirkos premiją skirti V.Urbono monografijai „Stasys Šilingas. Gyvenimas tautai ir valstybei“ (Vilnius: Lietuvos nacionalinis muziejus, 2010. 256 p.). Ši knyga išleista 2010 metų lapkričio mėnesį, minint vieno iš žymiausių Nepriklausomos Lietuvos valstybės kūrėjų Stasio Šilingo 125-ąsias gimimo metines. Ji skirta šio mūsų tautos atstovo, lietuvybės puoselėtojo, tautinės sąmonės žadintojo, nepriklausomybės idėjų skleidėjo, tarpukario Lietuvos teisinės sistemos kūrėjo, ilgamečio Lietuvos Valstybės Tarybos pirmininko asmenybei, jo įvairialypei veiklai bei tragiškam likimui atskleisti. Vytas_Urbonas_IMG_0280_II.jpg

LŽS narė Genovaitė Burneikienė, teikusi rekomendaciją minėtai knygai, pažymėjo, kad monografijos autorius, išstudijavęs archyvų dokumentus, išanalizavęs Lietuvos ir užsienio muziejų fondus, susipažinęs su Stasio Šilingo palikimu, jo publikacijomis, teisės raštais, laiškais iš tremties, pateikia išsamų, konkrečiais dokumentais pagrįstą, autentiškais faktais paremtą mūsų šalies istorijos tarpsnį. Jis atskleidžia neblėstantį to meto lietuvių tautos atstovų ryžtą ir pasiaukojamą jų veiklą, saugant gimtąją kalbą, puoselėjant tautos atgimimo idėjas ir įgyvendinant šalies nepriklausomybės siekius.

Lietuvių tautos lūkesčiai, viltys, siekiai, netektys, dvasinės kančios ir tragiški likimai įprasminti, pasakojant apie Stasio Šilingo gyvenimą, kurį jis paskyrė lietuvių tautos pagrindiniams siekiams įgyvendinti, tautos laisvei apginti, šalies valstybingumui įtvirtinti.

V.Gedgaudo premija – po karštų diskusijų

Ilgokai diskutavę 4 komisijos nariai savo balsus atidavė už Julijos Šliažienės knygą „Nutolęs laikas“ (Vilnius: Kriventa, 2010. 182 p.). Knyga tarsi apvainikuoja žurnalistės daugiau kaip trisdešimties metų darbą Lietuvos televizijos Naujienų tarnyboje, kuris suteikė puikią galimybę sukaupti pakankamai daug vertingos informacijos.

sliaziene_II.jpgDaugelis Lietuvos gyventojų ir šiandien prisimena įtaigius Julijos reportažus, rodytus ne tik „Panoramoje“, bet ir kitos LTV laidose, nes žurnalistei teko būti svarbių šaliai istorinių įvykių liudininke, susitikti su daugeliu įtakingų ir įdomių žmonių, nuo kurių sprendimų tuomet, prieš dvidešimt metų, priklausė kaip pasisuks Lietuvos istorijos ratas.

Sovietinė sistema Lietuvos televizijoje, TSRS Prezidento M. Gorbačiovo vizitas Lietuvoje Nepriklausomybės atkūrimo išvakarėse – tai tik nedidelė įžanga tolesniems įvykiams ir žurnalistinei veiklai. Knygoje daugiausia dėmesio skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo paskelbimui, Sausio 13-osios ir Medininkų įvykiams, sovietų armijos išvedimui iš Lietuvos, krašto apsaugos sistemos kūrimui, Jo Šventenybės Popiežiaus Jono Pauliaus II vizitui Lietuvoje, valstybės sienos nustatymui su kaimyninėmis valstybėmis, represinei svetimos valstybės KGB veiklai mūsų šalyje, susitikimams su Rusijos Prezidentais Borisu Jelcinu ir Vladimiru Putinu, Lietuvos taikdarių misijai Balkanuose, mūsų valstybės integracijai į NATO ir Europos Sąjungą.

Premijos bus įteiktos gegužės 7 d. Spaudos dienos šventėje, kuri vyks Žurnalistikos instituto (Maironio 7, Vilniuje) kiemelyje. Daugiau informacijos (85) 2122805.

Nuotraukoje: Lietuvos žurnalistų sąjungos premijų vertinimo komisijos pirmininkė, LŽS Vilniaus skyriaus vadovė Aurelija Arlauskienė

Panašūs straipsniai