„Žiniasklaidos anatomija“. Sovietų ir nacių nusikaltimai: kiek esame laisvi nešališkai apie tai kalbėti?

IMG_6826_II.JPGGegužės 3 d. Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos paskelbta Tarptautine spaudos laisvės diena. Tuo siekiama padidinti žmonių supratimą apie spaudos laisvės svarbą ir priminti vyriausybėms jų pareigą gerbti ir nepažeisti teisės į žodžio laisvę, įtvirtintą Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje.

 Galima diskutuoti, ar Lietuvos žmonių supratimas apie spaudos laisvės svarbą yra pakankamas, tačiau reikšti didesnius priekaištus vyriausybei dėl žodžio laisvės Lietuvoje vargu ar tiktų. Problemų Lietuvos žiniasklaidos raiškos lauke, be abejo, esama, tačiau jos šiuo atveju turbūt nėra susijusios su kliūtimis, kylančiomis iš vyriausybės pastangų riboti žiniasklaidos turinį.

Vis dėlto ir Lietuvoje esama temų, kurios vangiai skinasi kelią viešumon arba pristatomos dažnai paviršutiniškai, vienpusiškai, atsitiktinai. Tarp tokių – sovietų ir nacių nusikaltimų Lietuvoje problematika.

Įtakingoje žiniasklaidoje ši tematika iš esmės giliau nesvarstoma, visuomeninio dėmesio susilaukia daugiausia tada, kai kuriame nors užsienio leidinyje pasirodo Lietuvą ar lietuvius neigiamai pristatančių publikacijų arba pranešama apie kokio nusenusio provincijos stribo teismą.

Kodėl temos, svarbios ne vien mūsų istorinei, bet ir brandesnei dabarties savivokai, gana nelengvai skinasi kelią į viešąją erdvę? Ar esama tam kliūčių? Kiek esame laisvi nešališkai kalbėti apie sovietų ir nacių nusikaltimus?

Apie tai – antradienį 10.05 val. „Žinių radijo“ laidoje „Žiniasklaidos anatomija“. Kartojimas – tą pačią dieną 19.10 val. ir sekmadienį 11.00 val.

Laidoje dalyvauja Tarptautinės komisijos nacių ir sovietų okupacinių režimų nusikaltimams įvertinti direktorius Ronaldas Račinskas, tos pačios komisijos narys, Milersvilio universiteto istorijos profesorius Saulius Sužiedėlis, istorikas, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Bronius Makauskas ir žurnalistas, vertėjas, filmų Lietuvos istorine tematika kūrėjas Jonas Ohmanas.

 

„Žiniasklaidos anatomija“ yra bendras „Žinių radijo“ ir Lietuvos žurnalistų sąjungos projektas. Programos redaktortius ir vedėjas Vidmantas Valiušaitis.

Nuotraukoje: „Žiniasklaidos anatomijos“ teminės laidos „Sovietų ir nacių nusikaltimai: kiek esame laisvi nešališkai apie tai kalbėti?“ dalyviai

Vidmanto Valiušaičio nuotr.

 

 

Panašūs straipsniai