“Žiniasklaidos anatomija” klausia: Kiek Europos Lietuvoje ir kiek Lietuvos Europoje?

LZSa2 II_1.jpgGegužės 1 dieną sukanka septintosios metinės nuo Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą. Sukakties išvakarėse, „Piano LT“ koncertų salėje Vilniaus senamiestyje, trečią kartą buvo apdovanoti žurnalistai, rašantys Europos Sąjungos temomis. Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje kasmetinis konkursas „EuroMedija 2011“ išryškino spaudos, radijo, televizijos, regioninės žiniasklaidos, interneto žurnalistus, pateikusius vertingiausias publikacijas Europos ekonomikos atsigavimo, Europos Sąjungos aktualijų, klimato kaitos ir energetikos, Lisabonos sutarties aktualumo piliečiams, Europos savanoriškos veiklos metų temomis.

Per septynerius Lietuvos narystės Europos Sąjungoje metus žmonių lūkesčiai ir savijauta, esant Europos Sąjugos piliečiais, panašu, kito – vienaip žmonės jautėsi ir įsivaizdavo buvimą Europos Sąjungoje 2004-aisiais ir anksčiau, šiek tiek kitaip – 2011-aisiais. Daugiau patirties, daugiau pažinimo, daugiau gyvenimo tikrovės supratimo.

Kiek Europos Lietuvoje ir kiek Lietuvos Europoje po septynerių metų? Kokia mūsų buvojimo Europos Sąjungoje dinamika: daugėja europinių vertybių, partnerystės ir solidarumo su kitomis Europos bendrijos tautomis, Lietuvos ir jos žmonių žinomumo, jų vaidmens ir reikšmės tarptautiniame gyvenime ar priešingai – stiprėja skepsis narystės atžvilgiu, daugėja uždarumo ir nepasitikėjimo nuotaikos, mažėja atvirumo pasauliui ir tarpusavio bendrytės pojūtis? Kaip galima apibūdinti šias tendencijas, koks yra žiniasklaidos vaidmuo, kaip tai sąveikauja su žiniasklaidos turinio ir tematikos lauko kaitos kryptimis?

Apie tai – antradienį 10.05 val. „Žinių radijo” pokalbių ir ginčų laidoje „Žiniasklaidos anatomija”. Kartojimas – 19.10 val.



Laidoje dalyvauja Europos komisijos atstovybės Lietuvoje politikos skyriaus analitikė Laimutė Pilukaitė, Vilniaus universiteto Žurnalistikos instituto direktorius, konkurso „EuroMedija 2011“ darbų vertintojas profesorius Žygintas Pečiulis, dienraščio „Verslo žinios“ apžvalgininkė, konkurso „EuroMedija 2011“ laureatė Teresė Staniulytė.

„Žiniasklaidos anatomija” yra bendras „Žinių radijo” ir Lietuvos žurnalistų sąjungos projektas. Laidos redaktorius ir vedėjas Vidmantas Valiušaitis

Algimanto Snarskio piešinys

 

Panašūs straipsniai