Pažintis su fotomenininku Toshikio Ozawa ir jo katalogo pristatymas Kauno rotušėje

Viltė MIGONYTĖ

Reporteris... II_2.jpgŠiandien, balandžio 13-ąją, 13 val. Kauno rotušėje (Rotušės a. 15)  bus pristatytas T.Ozawos kelioninės fotografijos albumas „Pastelinių spalvų kelionė 4. Australija iš arti”.

Kino ir fotokritikas Skirmantas Valiulis yra rašęs: „Jau kelinta paroda ir knyga lietuviai seka, kaip juda po pasaulį japonų fotomenininkas Toshikis Ozawa. Mums vis dar atrodo, kad stipriausi jo ryšiai su Lietuva, su Kaunu, su Aleksandru Macijausku ir jo bendražygiais. Tą patvirtina nuolatinės japono viešnagės pas mus, Lietuvoje išleidžiamos jo gražios knygos. Kol Lietuva vis tebesiginčija, koks turi būti jos įvaizdis pasaulyje, T. Ozawa jau tarė savo nuomonę vaizdais. Niekas nepamatė kol kas Lietuvos taip, kaip japonų fotomenininkas. Tiesa, gidais pabuvo ir lietuviai. Kas padeda jo kelionėms į kitas šalis – nežinau. Bet pastebiu tam tikrą dėsningumą – įžymusis fotografas fotoknygomis keliauja namo.

Buvo Lietuva, po to – Turkija, dabar – Australija. Kur dar užsuks? Gal ne tiek ir svarbu, kiek sugrįžimas į savo geografinį regioną. Tačiau ir čia ne viskas – autorius visur stengiasi pasaulį priartinti prie savęs, perteikti savo akimis. Jis išaugo vidurį tarp tų, kurie su fotoaparatais elgiasi kaip normalūs turistai, viską pleškinantys į kairę ir į dešinę, kad namie turėtų, ką prisiminti ir kitiems parodyti, ir tų, kurie skaitmeninės fotografijos laikais visiškai nusisuka nuo turistinių šventenybių ir gaudo savo grynąjį įspūdį bet kur ir bet kada. T. Ozawa žavi ramybe ir pastovumu…”.

 Šiuo metu T. Ozawos fotografijų paroda „Pastelinių spalvų kelionė 3. Melancholiškoji Lenkija” yra atidaryta Lenkijos institute Vilniuje (Didžioji g. 23).

Balandžio 15 d. muziejuje „Fridlandskie vorota” (Kaliningradas, Kalinina prosp., 6) atidaroma to paties autoriaus fotografijų paroda „Kelionė į pastelines spalvas 5. Akmens kultūros šalis Turkija”.Renginiuose dalyvaus ir leidinio autorius Toshikis Ozawa.

Algimanto Snarskio piešinys „Fotoreporteris”

 

 

Panašūs straipsniai