Kolegė pasipiktino TV etika: Girtas veda tiesioginę laidą ?

Kolegė, 069f33__II.jpgLietuvos žurnalistų sąjungos Kauno skyriaus narė,  per TV3 pamačiusi balandžio pirmosios „Auksinių svogūnų – 2011“ dalybas, su širdgėla kalbėjo apie girtą programo vedėją, aktorių Vytautą Šapranauską. Siūlo viešai iškelti šį klausimą ir reikalauti iš atitinkamų instutucijų imtis griežtų priemonių. Aktorius – ne žurnalistas, tačiau jis ne teatro scenoje vaidiną išgėrusį, bet neblaivus dirba masinės informacijos priemonėje, kuri turi  atsakyti už tai, ką ji rodo Lietuvos žmonėms. Ką darysim? Pateikiame  tris informacijas ta pačia tema iš tvdiena.lt ir laukiame „advokatinės” TV laidos. Ar  „Paskutinė instancija” bus objektyvi?..

1. Šapras per alkoholį praras darbą televizijoje?

Vieša paslaptimi buvusios aktoriaus Vytauto Šapranausko bėdos dėl alkoholio dar kartą išlindo aikštėn – šįkart „Auksinių svogūnų” ceremonijoje, kurią vesdamas jis vos nustovėjo ant kojų.

„Man nerūpi, kas ką šneka. Manęs scenoje niekas girto nematė”, – praėjusių metų rudenį dėl mįslingos aktoriaus ligos atšaukus spektaklius „Mano žmonos vyras” žiniasklaidai sakė V.Šapranauskas. Šį kartą toks pasiteisinimas jam nebetiks – aktoriaus mėginimus išsilaikyti ant kojų penktadienio vakarą stebėjo tūkstančiai televizijos žiūrovų.

„Auksinių svogūnų” ceremonijos vedėjas V.Šapranauskas sunkiai apvertė liežuvį, o vienu metu kone užmigo stovėdamas. Renginio, kuris buvo transliuojamas tiesioginiame eteryje, niekas nesustabdė – organizatoriams tai būtų kainavę pernelyg brangiai, tačiau įtariamas V.Šapranausko neblaivumas tapo kone didesne aktualija nei patys „Auksiniai svogūnai”.

„Juk jūs net teksto neperskaitote”, – V.Šapranauskui atvirai rėžė Kazimira Prunskienė. Aktorius iš situacijos bandė suktis juokeliais ir keisdamas pokalbio temą, tačiau prie jos vis buvo sugrįžtama. „A.Kubilius Lietuvą atvedė iki to, kad net pats velnias į ją nebegali blaivas žiūrėti”, – šmaikštavo renginio svečias Arūnas Valinskas (ceremonijos tema šiemet buvo pragaras).

Vienas garsiausių Lietuvos aktorių į nemalonumus dėl alkoholio įsivelia nebe pirmą kartą. Prieš dešimtmetį Lietuvoje buvo kilęs skandalas, kai dėl V.Šapranausko būklės teko nutraukti garsųjį spektaklį „Vyšnių sodas”. Aktoriui girtam pasirodžius scenoje, tuomet teko vaidinimą nutraukti. Dėl pernelyg intensyvios draugystės su taurele nutrūko jo bendradarbiavimas su Vilniaus mažuoju teatru.

TV3 savo poziciją dėl tokio darbuotojo elgesio žada pranešti šiandien. „Aš gandų nekomentuoju”, – apie kalbas, kad bendradarbiavimą su V.Šapranausku televizija gali nutraukti, lakoniškai sakė TV3 atstovė spaudai Rita Markeliūnaitė. Televizijos darbuotojams ne kartą buvo iškilę sunkumų dėl neprognozuojamo aktoriaus elgesio, tačiau šis atvejis buvo pirmas, kai to nepavyko nuslėpti nuo žiūrovų.

2. V.Šapranauskas: aš nebuvau girtas

Balandžio pirmąją, penktadienį tiesioginiame TV3 eteryje susiklostė dviprasmiška situacija: vesdamas „Auksinių svogūnų 2011“ apdovanojimų ceremoniją, aktorius Vytautas Šapranauskas daugeliui žiūrovų pasirodė esąs neblaivus.

 „Turėjau sveikatos problemų, bet buvau visiškai blaivus“, – žurnalo „Žmonės“ skaitytojus tikina laidos vedėjas.

 „Jaučiuosi lyg motina, kurios paauglys sūnus pirmą kartą grįžo namo išgėręs“, – atsidūsta TV3 generalinė direktorė Laura Blaževičiūtė.

3. R.Kazlas apie V.Šapranauską: visi laukė kada jis nugrius, o jis nenugriuvo

 Balandžio septintosios vakarą 19.40 val. TV3 eteryje – speciali „Paskutinės instancijos“ laida apie „Auksinius svogūnus“ ir po jų kilusį skandalą dėl Vytauto Šapranausko.

Laidoje kalbės ne tik pagrindinis šios istorijos herojus – bus išskirtinis ir vienintelis V. Šapranausko interviu televizijos eteryje, – o ir ilgametis jo kolega, iš TV ekranų jau seniai dingęs aktorius Rolandas Kazlas, taip pat gydytoja kardiologė Vanda Pumputienė.

„Kai viskas nurims, Vytautas, turėdamas puikų humoro jausmą, pasižiūrėjęs tą vaizdo įrašą, esu įsitikinęs, tikrai nuoširdžiai iki ašarų juoksis. Ir juoksis ne tik iš savęs, iš savo pokštų, bet ir iš publikos, kuri vaidino geriausiai, – išskirtiniame interviu šį vakarą „Paskutinėje instancijoje“ kalbės R. Kazlas. – Šitaip nuoširdžiai besijuokiančių žmonių, besibaksnojančių alkūnėmis, besikuždančių, tiesiog žviegiančių, tikrai senokai nebuvau matęs. Ir net galvojau, kaip čia renginio organizatoriams pavyko sukurti tokią atmosferą. Matyt, kažkas buvo užkabinta taip taikliai, kad nusimetė visos kaukės.“

 Pasak aktoriaus, pelniusio ne vieną garbingą scenos apdovanojimą, V. Šapranauskas yra aukščiausio lygio scenos profesionalas. „Jis už Galkiną geresnis. Amerikoj būtų milijonierius. Su jo erudicija, vidine kultūra… Kiek jis yra ištraukęs Smoriginą „Juročką“ iš beviltiškų situacijų. Ir skoningai. Čia yra aukščiausias pilotažas, – įsitikinęs R. Kazlas. – O būdavo ir Saboniui prastos rungtynės, ir Adamkus kartais atrodydavo, kad pirmą kartą tekstą mato… Visi laukė kada Vytautas nugrius, o jis nenugriuvo. Ir sekmadienį „Chorų karuose“ parodė puikiausią formą. Daugelis turbūt susiraukė, išjungė televizorių ir nuėjo bart žmonos.“

 39 metų patirtį turinti medikė kardiologė V. Pumputienė kalbės faktais – V. Šapranauską tiesioginio eterio metu buvo ištikusi hipertenzinė krizė, kurios rezultatas – galvos skausmas, pykinimas, pusiausvyros, jutimų ir net regėjimo sutrikimai, pasunkėjusi kalba.

„Jeigu žmogus serga pirmine arterine hipertenzija, kuria dabar dalis visuomenės serga, ir kai tiesiog staiga labai pašoka spaudimas, dažnai būna organų-taikinių pažeidimas. Atsiranda ūmi galvos smegenų encefalopatija. Vienam būna infarktas, antram – insultas, trečiam – ūmus inkstų nepakankamumas. Labai rimta būklė,“ – sako V. Pumputienė.

 Nuotraukoje: Aktorius ir TV laidų vedėjas Vytautas Šapranauskas

                                       Ronaldo Grizicko (BFL) nuotr.

 

Panašūs straipsniai