PRO MEMORIA ŽURNALISTUI BRONIUI JURŠEI (1939 – 2011)

LŽS narys, istorijos daktaras Steponas GEČAS

Bronius_II.jpgAnkstyvą balandžio septintosios rytą po ilgos ir sunkios ligos, eidamas septyniasdešimt trečiuosius metus, Raseinių ligoninėje mirė Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus narys Bronius Juršė. Lietuvos žiniasklaida neteko darbštaus ir telentingo plunksnos brolio, nuoširdaus bičiulio…

Bronius gimė 1939 m. vasario 10 d. tuometinio Kaišiadorių valsčiaus Gastilų kaime, kuris statant užtvanką, kaip ir keliasdešimt gretimų sodžių atsidūrė Kauno marių dugne. Nelengvą savarankiško gyvenimo kelią būsimasis žurnalistas pradėjo tuometinėje Kauno „Bituko“ silikatinių dirbinių gamykloje Petrašiūnuose. Noras fiksuoti ir aprašyti tai, ką pastebi, B.Juršę paskatino imtis plunksnos ir savo informacijas bei vaizdelius siųsti į redakcijas, kur buvo greitas pastebėtas ir įvertintas.

1961 metais Lietuvos radijo ir televizijos komiteto Kauno redakcijoje prasideda B. Juršės profesionalus žurnalistinis darbas. Vėliau etatinio korespondento pareigos iki 1996-ųjų – įvairių laikraščių redakcijose. Ilgiausiai „Kauno tiesoje“ (1962 – 1972 m.) , vėliau „Valsiečių laikraštyje“, „Komjaunimo tiesoje“ (pastarajame skyriaus vedėju), „Komunizmo vėliavoje“,“ Bangoje“. Buvo žurnalo „ Sparnai“ atsakingasis sekretorius.

Lietuvos atgimimo metais Bronius Juršė buvo laikraščių „Vakarinis Kaunas“, „Kauno kraštas“, „Mano verslas“ korespondentas. Ne vienas skaitytojas dar prisimena jo profesionalius reportažus ir apybraižas. Jis rašė aktualiomis teisėsaugos, tragiškomis 1940 – 1941 metų Lietuvos istorijos temomis. Australijoje išleistai ir atgimimo metais Lietuvoje perfotografuotai J. Petruičio knygai „ Kaip mus sušaudė“ parašė pabaigos dalį, papildydamas autoriaus mintis apie sovietinių čekistų sušaudytus lietuvius prie Červenės.

Bedirbdamas B. Juršė suspėjo 1961 –1968 metais studijuoti žurnalistikq Vilniaus universitete, kaip akredituotas sporto žurnalistas dirbo įvairiose tarptautinėse varžybose, priklausė ne tik LŽS, bet ir Tarptautinei sporto žurnalistų federacijai. Bronius dažnai pasirašydavo B. Naglio, R. Nemunaičio, B. Gastilionio ir kitais slapyvardžiais. Jo plunksnai priklauso daugelis spaudos ir radijo apybraižų apie Lietuvos olimpiečius, Europos ir pasaulio čempionus.

Bronius turėjo nuostabią Dievo dovaną surasti įdomias temas, iškelti į viešumą smerktinus valdininkų poelgius, susitikti su garsiais žmonėmis. Dalyvaudamas tarptautiniame kino festivalyje Maskvoje, paruošė daug įdomių interviu su žinomais filmų režisieriais ir aktoriais. Ne vienas vyresnės kartos skaitytojas prisimena jo išspausdintą pokalbį su kultinių filmų ,,Valkata“, ,,Bombėjus nakties prieglobstyje“ ir kitų indų filmų aktoriumi bei režsieriumi Radža Kapuru. Tuometinei, menką informaciją apie užsienio kultūrinį gyvenimą gaunančiai Lietuvos visuomenei, betarpiški lietuvio žurnalisto pasakojimai darė didelį įspūdį. Bronius bendradarbiavo ir su išeivijos spauda Anglijoje, Škotijoje, žurnalo „Santara“ redakcija.

2003 m. B. Juršė už rašinius teisėsaugos ir teisėtvarkos temomis tapo Lietuvos žurnalistų sąjungos konkurso ,, Ką pasakytų Temidė“ laureatu. Turtingą kūrybinė Broniaus biografiją nutraukė prieš kelerius metus ištikęs sunkus galvos kraujagyslių sutrikimas (insultas). Prireikė nuolatinės slaugos, todėl paskutinius gyvenimo metus Bronius praleido Blinstrubiškio globos namuose Raseinių rajone.

Žurnalistas užaugino sūnų, žinomą futbolininką, dabar gerą verslininką Audrių. Visi pažinoję Bronių Juršę, jo kolegos ilgai prisimins velionį, kaip ivairiapusiško kūrybinio braižo žurnalistą ir nuoširdų žmogų.

                                                                             ***

                                       Po ilgos ir sunkios ligos mirus žurnalistui, LŽS nariui

                                                                    Broniui JURŠEI

                                                                         (1939-2011),

velionio artimuosius – sūnų Audrių, marčią Iloną, anūkes Neringą ir Eveliną, buvusius bendrabarbius ir skaitytojus skaudžios netekties valandą nuoširdžiai užjaučia ir kartu liūdi Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdyba, senjorų klubo MES nariai, visi žurnalistai.

                                                                            ***

Velionio palaikai bus pašarvoti  balandžio 8 d., penktadienį, 14 val. Palaimintojo Jurgio Matulaičio parapijos salėje (S.Žukausko g. 3B) . Laidotuvės įvyks balandžio 10-ąją, sekmadienį, Petrašiūnų kapinėse. Karstas išnešamas 13 val.

 

 

Panašūs straipsniai