Savaitraštis „Nemunas“ senka… Ir neatslūgsta Kauno kultūrai !

Vidmantas MIŠKINIS

viktorija_petrosiene_baltrusio_foto_II.jpgAtėjus pavasariui „Nemunas“ – kauniečių pamėgtas kultūros ir meno savaitraštis –  tapo dvisavaitiniu leidiniu. Lietuvos vadai ir vadukai, rūpindamiesi šalies ekonomika, kilpą ant kaklo užnėrė ne tik pensininkams, bet ir masinės informacijos priemonėms. Pirmoji prie išnykimo yra šalies kultūrinė spauda, nerašanti apie savižudybes ir išprievartavimus, nekritikuojanti biurokratus ir nelendanti po antklode. Dvasinis žmogaus pasaulis Lietuvoje rūpi tik saujelei meno kūrėjų. Tai buvo galima pajusti „Nemuno“ redakcijos surengtoje diskusijoje.

 Savaitraščio vyriausiojo redaktoriaus pavaduotoja (ji yra ir Lietuvos žurnalistų draugijos Kauno skyriaus pirmininkė) Gražina Viktorija Petrošienė pakvietė pokalbiui Kauno meno kūrėjų asociacijos, įkurtos prieš dešimt metų, pirmininką Petrą Palilionį ir visų aštuonių kūrybinių sąjungų vadovus. Tema svarbi ir aktuali – „Profesionalių menininkų galimybės formuoti Kauno miesto įvaizdį“. Ką porą valandų kalbėjo architektų, dailininkų, fotomenininkų, kompozitorių, rašytojų, teatralų ir žurnalistų visuomeninių organizacijų pirmininkai, nemunietės Ugnė Kraulaidytė ir Audronė Meškauskaitė  ataskaitą pateiks pirmajame balandžio mėnesio numeryje.

G.V. Petrošienės raginami, diskusijos dalyviai pateikė ne vieną įsimintiną ir prasmingą miesto kultūrinio gyvenimo pavyzdį, tačiau apie tai mažai arba visiškai nerašo spauda, nepasakoja radijas, nerodo televizija. Paroda_1_I.jpgNuoširdūs kultūros žmonės vienas kito lyg nedrąsiai klausė, kodėl visų laikraščių pirmieji puslapiai skiriami tik nelaimėms, negatyviems gyvenimo reiškiniams ir visus šokiruojantiems faktams? Kodėl nepropaguojami geri žmonių darbai? Kodėl Lietuvos radijas, dirbdamas šūkiu „Pasaulis tavo namuose“ pasakoja tik apie sostinę, užmiršdamas kitus šalies miestus bei jų kultūrinį gyvenimą?

Gal dienraščio „Kauno diena“ ir savaitraščio „Laikinoji sostinė“ žurnalistai pirmuosiuose laikraščių pslapiuose atsisakys kriminalinių temų ir daugiau rašys apie gėrį, grožį ir kultūrą? Kažin ar turtingi leidinių savininkai verčia spaudos, radijo ir televizijos darbuotojus užmiršti  elementarų žmoniškumą ir tapti Paroda_n_II.jpg„juodaisiais„ XXI amžiaus metraštininkais?

 Nuotraukoje: Diskusijos organizatorė ir moderatorė,  kultūros ir meno savaitraščio „Nemunas”  redaktoriaus pavaduotoja Gražina Viktorija Petrošienė;

Vladimiro Beresniovo piešiniai

 

 

 

Panašūs straipsniai