Šeštasis televizijos "Brydžių" sezonas eteryje ir … spaudos žurnalistų netikslumai apie tai

Danguolė BUNIKIENĖ, „Brydžių” autorė ir vedėja

Pasakotoja3_II.JPGKovo 20-osios popietę – istorinės  publicistinės TV laidos „Brydės“ apie Lietuvos dvarus, šeštojo sezono premjera  per visoje šalyje rodomą Balticum TV kanalą.

Projektas jau ketverius metus dalinai finansuojamas Spaudos Radijo ir Televizijos rėmimo fondo, taip pat privačių rėmėjų lėšomis. Per penkerius veiklos metus parengta daugiau kaip 70 laidų, aplankyta apie pusantro šimto dvarų. Šio sezono naujovė – pora Kauno mažojo teatro aktorių, vaidinančių didikus, dar prieš parengtą pasakojimą, nukels žiūrovus į praėjusius amžius, padės labiau atskleisti dvarininkų geradarystę Lietuvos kultūros augimui bei klestėjimui, taip pat supažindins su išlikusiomis istorinėmis vertybėmis.

Aš esu šio projekto sumanytoja ir  pati pristatinėjusi reportažus žiūrovams. Iš televizijos ekrano nedingstu, kaip rašo dienraščio „Kauno diena“ priede „TV diena” žurnalistė Jūratė Žuolytė straipsnyje „ Neišsenkanti tema – Lietuvos dvarai“ (2011.03.19) Žiūrovai ir toliau mane matys, bet jau  kaip pasakotoją, kiekvienąkart „persikūnijančią” į vis kito laikotarpio damą ir bendraujančią su vienuoliais, grafais, bajorais bei kitais to laikotarpio personažais. Toks istorinės programos pristatymas – sugrįžimas į renesanso, baroko ir kitus LDK laikotarpius – naujiena TV laidų gausybėje. Ar šio mano sumanymo nenorės perimti kiti laidų autoriai, stokojantys ieškojimų ir atradimų?

Kad šią idėją įgyvendintume, reikėjo surasti papildomų lėšų, tartis su labai užimtais aktoriais, ieškoti tinkamų filmavimui patalpų, kaskart sukorus šimtą kilometrų į sostinę, iš ten parsigabenti ano amžiaus rūbus,surasti tinkamą scenos atributoką.

Pirmojoje laidoje pagrindinė tema – didikai Pacai ir jų palikimas Lietuvai. Daugelis žino, kad Pažaislio vienuolyno ansamblio kūrimą finansavo Kristupas Zigmantas Pacas. O kurie Pacų dinastijos palikuonys statė gražiausias bažnyčias Vilniuje, seniai vadinamas baroko perlais?

Laidoje dalyvaujantys istorikai menotyrininkas M. Paknys, diplomuotas gidas E.Rūkas žiūrovams atskleis, kiek tos autentikos Pacų funduotose šventovėse išlikę iki šių dienų. Taip pat suradome vieną įdomų faktą – Jiezne (Prienų rajone) buvusių Pacų rūmuose išlikę fligeliai nėra paskelbti saugotinais paveldo objektais, nors skelbiama, kad Jieznas buvo didikų Pacų grafystė. Istorikai priminė, kad šiemet sukanka 350 metų, kai vienas iš grafų Pacų giminės iš carinės Rusijos gniaužtų, atkovojo Vilnių. Tai labai svarbi data mūsų Lietuvos istorijoje. Apie tai sekmadieninėje laidoje bus visims žiūrovams pasakyta.

Pacas1_II.JPGJau nufilmuoti siužetai ir kitai laidai, kuri eteryje bus rodoma balandžio 10-ąją. dieną. Lankėmės Šilutėje, Hugo Šojaus dvare, kuris daugiau kaip 10 metų laukė restauracijos, ir tik šią vasarą bus pradėtas restauruoti. Radome čia ištisą lobį autentiškų dalykų – vokiečių kilmės dvarininko Hugo Šojaus rinktą ir stropiai saugotą medžioklės trofėjų kolekciją, baldus parsivežtus iš Egipto, išlikusius kai kuriuos raštus ant pergamento dar 1663 metais.

Įdomi dar viena detalė, kurią atskleisime žiūrovams. Filmuodami vidurio Aukštaitijoje Alantos dvare, tarmiškai vadinamame Aluntos dvare, sužinojome, kad dvarininkai Pomarnackiai valdę iki pat karo, save kildino iš grafų Pacų giminės. Yra išlikusių jų palikuonių, kurie šios dinastijos patvirtinimui turi reikiamus dokumentus. O ir senuosiuose dokumentuose m visur rašoma „Pac Pomarnacka”. Mūsų kūrybinė grupė, paruošusi laidą apie vieną didikų giminę ir ,atrodo, jog viską esame papasakoję, vėl prie tos pačios giminės turfime grįžti, nes paaiškėja nauji faktai.

Pamėgusiems mūsų laidą žiūrovams, taip pat kolegoms žurnalistams primenu, kad „Brydės“ dvejus metus rodytos per Baltijos televiziją, nuo 2011-ųjų persikelia į kitą respublikinį Balticum TV kanalą, jau trečius metus matomą visoje Lietuvoje. Gaila, kad „Kauno dienos“ žurnalistė, rašydama apie laidą, nepasidomėjo televizijos kanalo matomumu ir nesąmoningai suklaidino žiūrovus.

Laida „Brydės“ sekmadienį, kovo 20 d. Balticum TV kanalu 15.15. val. Kartojama kovo 22 dieną, antradienį 17.35. val, ir kovo 25 d., penktadienį 12.15. val.

Nuotraukose: Kadras iš TV laidos „Brydės” apie didikus Pacus. Pasakotoja – laidos sumanytoja, autorė ir vedėja, LŽS Kauno apskrities skyriaus narė Danguolė Bunikienė

Panašūs straipsniai