"Žinių" Sigitas Babilius – nežiūri Kristupo Krivicko “Akistatos”, dėl kurios LRTK skyrė papeikimą TV3

Vidas MAČIULIS, LRTK narys

TV___II.jpgTV3 “ Žinios “ (vyr. redaktorius Sigitas Babilius) – vienos populiariausių ir objektyviausių šalyje. Tos pačios televizijos transliuojama “Akistatos” laida (prodiuseris Kristupas Krivickas) – viena skandalingiausių. Dėl jos Lietuvos generalinė prokuratūra net buvo siūliusi (vėliau tokio reikalavimo atsisakė) atimti iš TV3 transliavimo licenciją. Nors “Akistata” pastaruoju metu jau nėra tokia “nuodėminga”, tačiau dėl praėjusių metų laidų kai kas vis dar neturi ramybės.

 Kovo 16-ąją Lietuvos radijo ir televizijos komisija, vadovaujama rašytojo Jono Liniausko, priėmė sprendimą “Dėl nuobaudos taikymo UAB “TELE – 3” už nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo pažeidimus”. LRTK komisijos posėdyje TV3 atstovavo, paaiškinimua pateikė ir į klausimus atsakė Sigitas Babilius.

Pirmąkart teko išgirsti tokį atvirą, konkretų, objektyvų ir nuoširdų paaiškinimą, kaip kad dėl “Akistatos” padarė S.Babilius. Jis prisipažino, kad niekada nežiūri šios laidos, o Kristupą Krivicką negali vadinti… žurnalistu. UAB “TELE – 3” atstovas Sigitas Babilius su širdgėla kalbėjo apie “Akistatos”, kaip ir kitą nuomonę skleidžiančios TV laidos apie taip vadinamą Kedžio istoriją, kurios supriešino šalies visuomenę. TV3 ėmėsi konkrečių veiksmų, kad prodiuserinė K.Krivicko kompanija ateityje neruoštų ir nepateiktų televizijai transliuoti laidų, kurios prieštarauja Lietuvoje galiojantiems įstatymams. Pirmiausia, kad paskelbta informacija nedarytų neigiamą poveikį nepilnamečiams.

Lietuvos radijo ir televizijos komisija konstatavo, kad TV laida “Akistata” (2010 -11- 24) daug dėmesio skyrė nuo seksualinės prievartos galimai nukentėjusioms nepilnametėms.Buvo paskelbti jų apklausų protokolų tekstai, informacija apie sveikatą, psichologų parodymai dėl galimos prievartos, taip pat kai kurie duomenys Siaubas___II.jpgapie nepilnametes. Tokia informacija pagal Ekspertų grupės prie Žurnalistų etikos inspektoriaus išvadą – “Atitinka Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo 6 str. 3 p. numatytą kriterijų ir yra priskirtina draudžiamos skleisti neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi darančios viešosios informacijos, susijusios su asmens duomenų paskelbimu, kategorijai.”

Lietuvos radijo ir televizijos komisija už 2010 metų lapkričio 24-ąją TV3 transliuotą televizijos laidą “Akistata” UAB “TELE-3” paskyrė papeikimą. Slapto balsavimo metu 9 LRTK nariai balsavo už tokį sprendimą, 3 tam prieštaravo.

 Įdomu, kokios būtų TV3 “Žinios”, jeigu jų tarnybai vadovautų K.Krivickas, o “Akistatą” rengtų S.Babiliaus prodiuserinė kompanija?  Ir be tokio „eksperimento” šiuo metu TV3 yra populiariausia ir labiausiai žiūrima televizija Lietuvoje…

 

Vladimiro Beresniovo (Vlaber) piešiniai: „TV” ir „Siaubas”

 

Panašūs straipsniai