Žurnalistas Vidmantas Valiušaitis : Dvylika dienų Kanadoje

Valius_II.jpgLietuvos ambasados Kanadoje ir penkių Kanados lietuvių bendruomenių apylinkių iniciatyva ir pastangomis vasario antrojoje pusėje surengtas paskaitų ciklas, skirtas Nepriklausomybės atkūrimo iššūkiams ir istorinės atminties klausimams apžvelgti. Penkių renginių ciklas Otavos, Monrealio, Toronto, Wassagos ir Hamiltono lietuvių bendruomenėms surengtas minint Nepriklausomybės atkūrimo dieną bei Laisvės gynimo ir didžiųjų netekčių atminimo metus.

Man teko garbė ir privilegija būti pakviestam į šiuos renginius ir skaityti paskaitas apie Lietuvos valstybės kelią per dvidešimt nepriklausomybės metų. Drauge su manimi vyko kolega žurnalistas ir filmų kūrėjas Algis Kuzmickas, kuris pristatė viešosios įstaigos „E2K“ rengiamą edukacinį filmą „Pavergtųjų sukilimas“, skirtą 1941 metų birželio įvykių septyniasdešimtmečiui.

IMG_5269_II.JPGRenginiai susilaukė nemažo vietos lietuvių bendruomenės dėmesio. Toronte, kuriame gyvena didžiausia Kanados lietuvių bendruomenė, dalyvavo apie 350 žmonių, Monrealyje ir Hamiltone – apie 150, mažesnėse Otavos ir Wassagos kolonijose – tarp 50-60 asmenų.

Kanados lietuviai paliko labai malonų įspūdį – dauguma gerai išsilavinę, plataus akiračio, puikiai informuoti apie įvykius Lietuvoje ir pasaulyje. Tačiau drauge – dėmesingi savo tėvų ir protėvių kultūrai, branginantys ją. Sutikau jau trečios kartos Kanados lietuvių jaunimo, išsilavinusio, baigusio gerus mokslus ir puikiai tebekalbančio lietuviškai. Monrealyje, Toronte ir Hamiltone Vasario16-osios minėjimuose su lietuviškais šokiais ir dainomis nuotaikingai pasirodė įvairaus amžiaus jaunimo vienetai.

IMG_5223_antras_II.jpgMums buvo surengta turinga laisvalaikio programa. Kiekviename aplankytame mieste turėjome progos susipažinti su miestų įžymybėmis, pabuvoti muziejuose, susitikti su įdomiais žmonėmis. Otavoje aplankėme Kanados parlamento rūmus, jų bokšte įrengtą ir nepaprastai pagarbiai tvarkomą bei rūpestingai prižiūrimą per įvairius karus žuvusių Kanados karių memorialą, reto grožio parlamento biblioteką, įspūdingą civilizacijų muziejų, gražią Otavos katedrą-baziliką.

Monrealyje lankėmės dailiųjų menų muziejuje, kuriame, greta nuolatinės meno ekspozicijos, galėjome apžiūrėti ir kelias tuo metu eksponuotas vertingas parodas: Napoleono Bonaparto atvaizdų dailėje, skulptūroje, taikomajame mene rinkinį, taip pat „amžinybės karius“ – kinų „terakotinės armijos“ figūras, datuojamas 210 m. pr. Kr. Tai pirmojo Kinijos imperatoriaus Čin Ši Huango terakotiniai kariai, kovos vežimai, arkliai, valdininkai, akrobati, stipruoliai ir muzikantai. Iki šiol atkasta per 8 tūkstančius karių, kelis šimtus vežimų ir arklių. Įspūdinga matyti iš arti 1,83-1,95 m. ūgio molinius vyrus, išstovėjusius du tūkstančius metų, ir kiekvieną iš jų – skirtingą. Apžiūrėjome olipminį kompleksą, pakilome į olimpinio stadiono bokštą-observatoriją pasigrožėti Monrealio panorama, aplankėme Notre-Dame de Montreal basiliką, primenančią Paryžiaus Dievo motinos katedrą.

IMG_5688_Bokstas_II.jpg

 

 

Toronte galėjome pakilti ne tik į antrą aukščiausią pasaulyje pastatą – televizijos bokštą, bet ir apsilankyti Kanados visuomeniniame radijuje ir televizijoje CBC (Canadian Broadcasting Corporation). Taip pat susipažinome su trečios kartos Kanados lietuvio Algio Mačiulio šiuolaikiška audiovizualinės produkcijos bendrove „The Fearless Film & Video Corporatipon“, Toronte leidžiamo lietuvių svaitraščio „Tėviškės žiburiai“ redakcija.

 Nuo Hamiltono – vos valanda kelio iki Niagaros krioklių. Tad turėjome džiaugsmo pamatyti ir didžiausią pasaulyje krioklį. Nors aplink buvo sniegas, o lauke – neigiama temperatūra, tačiau priartėjus prie krioklio, per akimirką tapome šalpi. Net fotografuoti buvo sunku, nes fotoaparatas bematant sušlampa – tokia drėgmė tvoskia nuo mižiniška jėga krintančios vandens masės.

IMG_5962_krioklis_II.jpgNuotraukose (iš viršaus): Publikacijos autorius Kanados visuomeniniame radijuje ir televizijoje; Nacionalinė meno galerija Otavoje; Kanados parlamento biblioteka; Toronto televizijos bokštas; Prie Niagaros krioklio net ir žiemos metu – didžiulė drėgmė

                                 Vidmanto Valiušaičio nuotr.

Panašūs straipsniai