Komercinės Lietuvos televizijos: Žąsele – paskui tą patį!..

Juozas SKOMSKIS, vilnietis žurnalistas

Siaubas_II.jpgElitas visiškai be reikalo kvailina komercines televizijas, vieningai šaukdamas, kad ten vieni niekai, neverta žiūrėti. Toks didžiausius reitingus susišluojančios eterio žiniasklaidos niekinimas gal ir pasidarė gero tono mada. Bet gal be reikalo. Ten be galo įdomu: išmonės, kūrybos, kūliaversčių ir visa kita – per akis.

 

Štai sutapimas – Užgavėnių ir Moters dienos vakarą dvi „sesės” – TV3 ir LNK, kaip jau įprasta, iš kailio nėrėsi perspjaudamos viena kitą – tuo pačiu metu transliuoja vienus ir tuos pačius dalykus – „Prieš srovę” (TV3) ir „Abipus sienos” (LNK). Ir itin jausmingai narplioja niekaip nepabaigiamą ir jau seniai į istorijos lentyną padėtą Kelmės rajono Petrališkės kaimo mažųjų Jonaičių žūties tragediją. Tik pirmoji tebeteisia iki gyvos galvos nuteistą vaikžudę Almą Bružaitę, antroji lygiai taip pat aistringai įrodinėja ką kita. Žinoma, kas būdinga šiandienei teležiniasklaidai ir ne tik jai, viena kitos vardo, kaip prakeikto pinigo, netaria, bet spiria į konkurentės blauzdą kaip įmanydamos aukščiau, kad tik įrodytų savo tiesą. Pasitelkiamas net žaidimas užrištomis akimis. Antai skardenama, jog gautas leidimas susipažinti su iki šiol niekada nerodyta vaikų žudymo scenos medžiaga. Tačiau vaizdo nerodoma, atseit saugant žiūrovų sveikatos likučius, o tik pasakojama…

 

Ar kas tokia legenda apie raudonkepuraitę patikės, abejojame. Pagaliau ir žirgui aišku, kad tikrojo motinos vaikų smaugimo vaizdo niekas ir niekur neturi ir nebeturės, tai koks tikslas vaidinti paslaptingąjį cirką? Galimai (dažniausiai vartojamas terminas) dėl intrigos, tariamo sensacingumo… To negana, TV3 reklamuoja, kad kitoje šio kanalo laidoje „Akistata“ vėl būsią visa tiesa apie tą patį.

Taigi šiame choro fronte skaičiuojame taškus: 2–1. Bet LNK nepasiduoda: tą patį vakarą, taip pat beveik tuo pat metu, „iššauna“ du opusus – „Neišgalvoti gyvenimai“ ir „KK2“ apie šviesaus atminimo Prezidento Algirdo Brazausko našlės Kristinos Brazauskienės pinigų labdarą nuskriaustai verslininkei. Tik skirtingais stiliais – vieni kelia į padanges, kiti tyčiojasi. Tuo tarpu apie tą patį TV3 tauška čiauška laidoje „Žiūrim, ką turim“. Taigi LNK perspjauna varžovę: 2–1. Ir šioje dvikovoje „paslapties“ surandama: vieni rodo verslininkės veidą, kiti laiko jį tamsoje.

 

Anot pasaulio literatūros klasiko Ernesto Hemingvėjaus, „vakarų fronte nieko naujo“ – taip buvo, kai žiūrėjome Šedžiaus, Radžio, Jurgelevičiūtės ir kitų šių reitingų karalienių ir karalių televaržytynių „serialus“. O jų ištakos siekia dar ir Karaliaus su Sacharuku dueto odisėjas. Ir rytojus taip pat žada būti prašmatnus: iki išprotėjimo kas vakarą nustekenus ministrą Dainių Kreivį, ateina eilė ministrui Gediminui Kazlauskui.

Ir, žinoma, kitiems nusikaltėliams, turtuoliams, oligarchams ir pan. Kaip sako žmonės, devyni vilkai vieną bitę pjauna. Ir papjauna.

Vladimiro Beresniovo piešinys „TV siaubas” 

 

Panašūs straipsniai