Su šimtąją kovo 8-osios švente, mielos kolegės žurnalistės! Ir …

Vidmantas MIŠKINIS

IMG_2010_05_09_3685_preview.jpgLietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdyba  Taptautinės moters dienos proga nuoširdžiai sveikina koleges, taip pat skaitytojas, klausytojas, televizijos žiūroves, visas Lietuvos moteris! Būkite laimingos ne tik šventinę dieną…

Gaila, bet faktas. Tik sovietiniais laikais Lietuvos moterys kovo aštuntosios proga buvo nuoširdžiai pasveikinamos ir išaukštinamos. Apie moterų tarptautinį solidarumą tada nedaug kas užsimindavo, bet visi pagerbdavo drauge dirbančias moteris, taip pat savo mamas, seseris, mylimąsias…Jos vyriškosios lyties atstovams tuo pačiu atsilygindavo vasario 23-ąją, tarybinės armijos dien1. Ačiū Dievui, kad Lietuvoje jau seniai nebėra sovietinių karių ir jiems skirtos šventės jau dvidešimt metų neprisimename.

Esam laisvi, gyvename ne pagal sovietinius standartus, tačiau vis dar neatsikratome minties, kad kovo 8-oji yra ne „raudonųjų“ sugalvota šventė. Lygiai prieš 100 metų 140 moterų žuvo gaisre Niujorke, nes fabrike buvo užrakintos durys, kad darbininkės negalėtų išeiti pailsėti. Nuo tada pasaulyje kovo 8-oji ir tapo valstybine moterų solidarumo diena.

Tačiau Laisvoje Lietuvoje kovo 8-oji vis dar nėra valstybinė šventė (nebūtinai nedarbo diena). Gal dėl to, kad Nemuno krašte šalies valdininkai ne tik moterimis, bet ir apskritai žmonėmis nesirūpina? Prisiminus įvykį prieš šimtą metų Jungtinėse Amerikos valstijose, faktų, kad darbdaviai ir šiandien nesirūpina moterimis, galima surasti ne vieną. Sovietiniais laikais visi trūkumai buvo uždengiami tulpių, gvazdikų žiedais ir gražiais žodžiais apie moteris – tarybų šalies statytojas! O dabar pas mus – tyla…

Tai dviguba nuodėmė, nes Lietuvą valdo moterys, sėdinčios net dviejose ir svarbiausiose mūsų šalies kėdėse. Džiaugiamės, kad dailiosios lyties atstovių žurnalistikoje irgi yra daugiau negu vyrų. Ir ne vienai redakcijai irgi puikiai vadovauja moterys. „Kauno diena“ kovo 8-osios proga pirmajame puslapyje išspausdino spalvotą plakatinį sveikinimą „Būkite gražios ir laimingos“, o paskutiniame – reportažą „Kauniečiai dažniau dovanoja gėles“. O šalies žiniasklaidos flagmanas „Lietuvos rytas“, kaip ir kiti leidiniai, kažkodėl tarptautinę moterų solidarumo dieną užmiršo paminėti.

Veteranes_II.jpgGal ir nereikia kovo 8-ąją moterims skirti himnų, tačiau prisiminę, kodėl ir kaip gimė ši tarptautinė solidarumo šventė, pažvelkime į šiandieninį jų gyvenimą ne pro rožinius ar juodus akinius, o realiai įvertinkime padėtį. Juk moterys yra darbštesnės, jautresnės, nuoširdesnės ir protingesnės už vyrus. Tačiau jos buvo ir liko antrame plane. Štai kovo aštuntosios dienraščio numeryje skelbiama, kad į Kauno miesto savivaldybę išrinktas 41 narys, bet jų būryje suskaičiavome tik 10 moterų. Vadinasi, kaip ir prieš šimtą metų, taip ir šiandien dar nėra lygybės ir brolybės (tikriausiai rinkėjų vyrų yra mažiau), o moterys net ir kovo aštuntąją nenusipelno kuklios gėlės žiedelio ar gražaus žodelio.

Mielosios, kodėl Jūs, besirūpinančios kitais, nekovojate už savo teises? Kolegės žurnalistės, kodėl Jūs apie tai nerašote net ir savo redaguojamuose leidiniuose?

Nuotraukoje: Su gera nuotaika Kauno žurnalistų namuose susitiko žurnalistės (iš kairės) Genovaitė Slaninienė, Virginija Bieliauskaitė, Aušra Šuopytė ir Nijolė Andriuškevičienė. Tolėliau – LŽS skyriaus valdybos narė Austė Korbutė.

                                                                  Ričardo Šaknio nuotr.

 

Panašūs straipsniai