Policininkas neleido žurnalistams domėtis rinkimų pažeidimais

Aušra GARNIENĖ, „Kauno dienos” žurnalistė

5886c9.jpg                                                                           

Vasario 27-ąją Kauno rajone, Lapėse, galimus rinkimų pažeidimus fiksavę žurnalistai nepatiko policijos pareigūnui, kuris nusprendė uždaryti juos policijos nuovados koridoriuje ir parodyti savo valdžią.

Keturiems „TV3“ ir „Kauno dienos“ žurnalistams apie 10 minučių teko praleisti įspraustiems siaurame policijos nuovados koridoriuje, nes tuo metu budėjusiam pareigūnui Robertui Rolandui Kaminskui pasirodė, kad žurnalistams nuovadoje būti nevalia.

Į policijos nuovadą žurnalistai užsuko Lapių rinkimų komisijoje sužinoję, kad pareigūnai ėmėsi aiškintis galimus rinkimų pažeidimus. „Gal vienuolika žmonių iš Barsūniškių kaimo buvo atvežti balsuoti mikroautobusu. Visi jie dabar policijos nuovadoje, viską perdavėme pareigūnams“, – pasakojo Lapių 12-osios rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė Ramutė Abramavičienė. Pasak jos, balsuoti atvykę žmonės patys pasisakė, kad kelionę suorganizavo partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatė Regina Firaitienė, už kurią ir buvo nurodyta atiduoti balsus.

Domeikavos policijos nuovados, kuri įsikūrusi tame pačiame pastate kaip ir Lapių rinkimų apylinkė, koridoriuje sėdėję du vyrai ir trys moterys neigė bet kokius įtarimus galimu balsų papirkimu ir tikino nežinantys, kodėl juos sulaikė policija. Žmonės tikino balsuoti atvažiavę pakeleivingu mikroautobusu, kuris stabdomas kelyje sustojo ir sutiko pavežti. Deja, su rinkėjais policijos nuovados koridoriuje žurnalistams ilgiau pabendrauti neteko. Iš kabineto išėjęs pareigūnas Robertas Rolandas Kaminskas įsakmiai nurodė žurnalistams pasišalinti.

Policijos įstaiga yra vieša vieta, joje nedraudžiama būti nei piliečiams, nei juolab žurnalistams, renkantiems informaciją apie galimus pažeidimus ir informuojantiems apie tai visuomenę, tačiau policijos pareigūnas nesugebėjo paaiškinti, kodėl žurnalistams nevalia būti koridoriuje. „Jūs atėjo į svečius, neprašėte leidimo“, – bandė teisintis R.R.Kaminskas, bandęs stumti žurnalistus durų link.

60335d_II.jpgNeturkus pareigūnas persigalvojo ir įsirėžęs siaurame koridoriuje tarp durų užblokavo išėjimą. R.R.Kaminskas pradėjo reikalauti iš savo darbą dirbusių žurnalistų dokumentų ir asmeninių duomenų, užsiminė, kad juos fiksuos, ragino užeiti į kabinetą ir net neketino atidaryti durų. „Ar mes sulaikomi ir už ką?“ – pasiteiravus pareigūno, šis sutriko, tačiau pozicijų tarpduryje neužleido, trukdė operatoriui ir fotografui fiksuoti incidentą.

Žurnalisto pažymėjimą iš automobilio norėjusį atnešti „TV3“ žurnalistą Tomą Jarusevičių pareigūnas jėga bandė sulaikyti. „Suplėšė kelnes!“, – pradėjo šaukti pats R.R.Kaminskas, kai žurnalisto nešamas kameros stovas užkliuvo už pareigūno kojos. Vis dėlto, stovas išsiardė, o pareigūno kelnės liko sveikos. Nežinia, kiek dar būtų trukęs pareigūno sukeltas incidentas, jeigu ne iš kabineto išėjęs civiliai apsirengęs vyras. Galimai taip pat policijos pareigūnas nurodė R.R.Kaminskui išleisti žurnalistus. Kelis kartus paragintas, aršus policininkas pasitraukė.

Kaip skelbia naujienų agentūra BNS, sekmadienį vykstant balsavimui savivaldos rinkimuose, Kauno rajone, Neveronių rinkimų apylinkėje, komisijos nariai sulaikė ir atvykusiems policijos pareigūnams perdavė papirktą vyrą, kuris ketino balsuoti už numatytą kandidatą.

Nuotraukose: (viršuje) Policininko „įkalinta” „Kauno dienos” žurnalistė Aušra Garnienė ir TV3 televizijos operatorius Juozas Subatkis; (apačioje) Policininkas R.R.Kaminskas duris užrėmė „nusikaltėliui” TV3 žurnalistui Tomui Jarusevičiui.

                                                                            Evaldo Butkevičiaus nuotr.

 

 

Panašūs straipsniai