Šmaikščiai ir išradingai atskleista mūsų gyvenimo nūdiena

Gediminas JANKUS

9255_2.jpgJau pradėjome nerimastingai kalbėti apie mūsų valdžios struktūrų dehumanizaciją, akivaizdų formos įsigalėjimą, sunkiai suvokiamus raidėdų reikalavimus, gremėzdiškas bet kokių procesų formuluotes, gyvą mintį ir dvasią paradusias programas bei projektus, sudėliotas it pagal vieną kurpalį. Tokių suniveliuotų, Prokrusto guolyje pabuvojusių „bendruomeniškumo paradigmų“ pilni visi pašaliai, ar jie liestų žemės ūkio, ar kultūros sklaidą.

 Ar mūsų valdžiavyriai ir gausiųjų projektų autoriai tokie bedvasiai nekūrybingi? Nepasakyčiau. Jie paprasčiausiai labai imlūs ir uoliai diegia gimtojoje dirvoje Europos sąjungos biurokratų išdirbtas vienodas taisykles ir reikalavimus. O kaip kitaip? Juk vien dėl netinkamai sudėliotos programos ar ne tokios puslapių tvarkos bei numeracijos gresia briuselinės nemalonės ir projekto atmetimas. Tačiau viešai apie tai vengiama kalbėti, padūsaujama siaurame ratelyje ir toliau institucijos gamina biurokratinius kratinius, paslaugiai pildydamos beveik vienodus formuliarus ir „bylų nomenklatūras“.

 Bet vis tik atsirado drąsuolių, nepabūgusių Briuselio biurokratų ir prikišamai parodžiusių jų menkystę, skurdumą ir neišpasakytą susireikšminimą. Tie pasiryžėliai – Kauno valstybinio dramos teatro kūrybinė grupė, pakvietusi į spektaklį ‚Tegyvuoja Bušonas“ (autoriai – prancūzai Jean Dell ir Gerald Sibleyras, iš prancūzų kalbos vertė Akvilė Melkūnaitė). Pasirinkę komedijos žanrą, autoriai sugebėjo šmaikščiai ir išradingai perteikti paradoksų ir juokingų situacijų pripildytą istoriją, itin nūdienišką ir ypatingai aktualią mums, regioninių plėtrų, strateginių projektų, struktūrinių paramų – biurokratinių investicinių musgaudžių – kūrėjams.

Mūsų svetainės „Kūrybos artelėje” skaitykite rašytojo, žurnalisto, teatrologo Gedimino JANKAUS (nuotrauka Ričardo Šaknio) recenziją ” EUROPINĖS BIUROKRATIJOS ŽABANGŲ ABSURDAS”

Panašūs straipsniai