Dvejonės dėl LŽS narių su…verslo liudijimais

Viktoras TROFIMIŠINAS, LŽS Etikos komisijos pirmininkas

Tofimisinas_II.JPGIdėmiai studijuojant LŽS įstatų naujos redakcijos projektą, kilo dvejonių dėl vienos pataisos. Naujos LŽS Įstatų redakcijos projekte įrašyta sąvoka verslo liudijimas, kaip vienas iš pagrindų tapti LŽS nariu, o būtent: „LŽS nariais korespondentais gali tapti asmenys ne mažiau kaip vienerius metus vykdantys žurnalistinę veiklą pagal autorinę sutartį arba verslo liudijimą ” (Įstatų 4.4.1 p. ir 4.7.4 p.).

Lietuvos vyriausybės 2008 m. balandžio 29 d nutarimu Nr. 423 patvirtintas individualių veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, rūšių sąrašas.

 Šis sąrašas yra baigtinis. Jame nėra žurnalistinės veiklos. Sąraše yra kelios veiklos, artimos žurnalistikai: fotografavimo veikla (EVRK 74.20), vertimo veikla, įskaitant nedidelės apimties spausdinimą (EVRK 74.30, 82.19), filmavimas pramoginiuose renginiuose (EVRK 74.20).

 Nepriklausoma žurnalistinė veikla pagal EVRK 2 klasifikatorių priskiriama meninei veiklai, jai suteiktas kodas 90.03. Todėl žurnalistine individualia veikla galima verstis tik pagal pažymą, o pagal verslo liudijimą žurnalistinė veikla neįmanoma. Individuali veikla pagal verslo liudijimą ir individuali veikla pagal pažymą yra skirtingi dalykai.

Nežinau, kokie argumentai nulėmė verslo liudijimo atsiradimą Įstatų projekte. Galbūt darbdaviai žurnalistus verčia išsiimti verslo liudijimus ne žurnalistinei, o kokiai kitai veiklai? Bet formaliai tai nederėtų su kitais kriterijais, reikalaujančiais dirbt žurnalistikos srityje.

 Šiais laikais žurnalisto darbo pobūdis labai keičiasi ir darbo santykiai įforminami įvairaus pobūdžio sutartimis. Su tuo susiduriame LŽS valdybos posėdžiuose priimdami naujus narius. Asmuo dirba žurnalisto, fotografo darbą, o pagal sutartį jis techninis darbuotojas, maketuotojas ar pan. Nurodydami įstatuose konkrečias teisines-organizacines veiklos formas, kaip antai, verslo liudijimas ar kita, įteisinsime šias nuostatas artimiausiems ketveriems metams.

 O situacija gali pasikeisti daug greičiau, galbūt atsiras naujų veiklos formų, kurias rinksis kolegos, tuomet užkirsime jiems kelią stoti į LŽS. Geriausiu atveju priimsime pagal faktą prieštaraudami savo pačių priimtiems Įstatams. Pavyzdžiui, autorinės sutartys pamažu praranda savo aktualumą, nes darbdaviams jos jau nelabai naudingos.

 Darbo sutartys, autorinės sutartys, verslo liudijimai – tai įrodymai, kad asmens žurnalistinė veikla yra nuolatinė ir iš jos jis gauna pajamų. Priminsiu ir Etikos komisijos nuomonę, kad pajamos iš žurnalistinės veiklos turi būti vienas iš esminių kriterijų priimant asmenį į žurnalistų kūrybinę ir profesinę sąjungą. Todėl siūlau LŽS XV suvažiavime įdėmiai išnagrinėti kai kuriuos pakeitimus LŽS įstatų IV skyriuje.

Nuotraukoje: Publikacijos autorius, LŽS etikos komisijos pirmininkas, Regioninės žiniasklaidos ir žemės ūkio žurnalistų klubo pirmininkas Viktoras Trofimišinas

                                                                                 Linos Mockevičienės nuotr.

 

 

Panašūs straipsniai