“Žalgirio” jaunieji žurnalistai mokosi, o profesionalai – atsiprašo…

Snarsjus__1__II_a.jpg66-ąjį krepšinio sezoną pradėjęs “Žalgirio” krepšinio klubas – vis ieško ir suranda naujų veiklos formų ir metodų. Naujas jų projektas – “Žalgirio” jaunieji žurnalistai. Daugiau kaip dvidešimt Kauno vidurinių mokyklų ir gimnazijų auklėtinių gavo akreditacijas į LKL ir BBL rungtynes.

 Jaunieji krepšinio aistruoliai, svajojantys apie žurnalisto profesiją, po kiekvienų rungtynių Kaune rašo savo komentarus, reportažus, interviu, kuriuos pateikia “Žalgiriui” , taip pat savo bendrojo lavinimo mokyklų internetinėms svetainėms. Jaunieji mokosi įdomiai, objektyviai , operatyviai rašyti ir savo įvairiais pastebėjimais skaitytojus priartinti prie “Žalgirio”, kad jie taptų ištikimais krepšinio aistruoliais.

– Norime užauginti naująją žurnalistų kartą, – sako “Žalgirio” komunikacijos ir marketingo projektų vadovė Akvilė Dagilytė.- Jaunieji žurnalistai, susirinkę  iš keliolikos skirtingų Kauno miesto ir jo apylinkių mokyklų, turėjo galimybę susipažinti su Kauno sporto halės užkulisiais, bendravo su Kauno „Žalgirio“ vadovais ir žaidėjais. Paskaitas apie sporto žurnalistų darbo ypatumus  jau pravedė ir patarimus jauniesiems dalino BasketNews.lt naujienų portalo redaktorius Jonas Miklovas, Sport1 televizijos komentatorius Saulius Nalevaika, laidos “Krepšinio pasaulyje” redaktorius Vidas Mačiulis, kiti žinomi sporto žurnalistai. Jaunieji korespondentai, po rungtynių surentose spaudos konferencijoje, pateikė savo klausimus krepšininkams Dainiui Šalengai, Artūrui Milakniui ir kitiems, paruošė  savo publikacijas.

Būsimieji žurnalistai mokosi ir iš savo vyresniųjų kolegų …klaidų. Mūsų svetainės “Aktualijose” rašėme apie neetiškus kai kurių masinės informacijos priemonių atstovų klausimus “Žalgirio” vyr. treneriui Aco Petrovičiui po rungtynių su Gdynės “Asseco Prokom” komanda. Malonu, kad prityrę žurnalistikos “vilkai” suprato savo klaidas ir  spaudos konferencijos, surengtos po “Žalgirio” ir “Chimki” komandų, metu – atsiprašė įžeisto, net neįsižeidusio serbo trenerio, kuris buvo maloniai nustebintas tokiu lietuvių poelgiu. A.Petrovičius ištiesė ranką priėjusiam atsiprašyti žurnalistaui…

Ir dar vienas malonus žurnalistinis faktas: į „Žalgirio” ir „Chimki” Eurolygos rungtynes Kaune akreditacijos buvo išduotos ir „Lietuvos ryto” laikračio bei televizijos reporteriams. Interviu šia tema pateikė „Žalgirio” krepšinio klubas.

Kre3_IIa.jpg

„Žalgiris”:

“Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupę atstovaujantiems žurnalistams kelias į Kauno „Žalgirio“ namų rungtynes Kauno sporto halėje nuo šiol – vėl atviras. Dėl į jokius objektyvios žiniasklaidos rėmus netelpančio šios leidinių grupės atstovų elgesio, „Lietuvos ryto“ žurnalistams kuriam laikui buvo atsisakyta išduoti akreditacijas į „Žalgirio“ namų susitikimus. Kauno „Žalgirio“ vadovų nuomone, toks, kad ir laikinas, sprendimas pasiteisino – į šalies sporto žiniasklaidoje kylančias problemas dėmesį atkreipė tiek Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS), tiek ir patys . (Pateikiame šia tema „Žalgirio” klubo paruoštą interviu):

– Prieš Eurolygos sezono pradžią „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės žurnalistai nebuvo akredituoti į „Žalgirio“ namų varžybas. Kodėl ši nuostata dabar pasikeitė? – pasiteiravome Kauno „Žalgirio“ generalinio direktoriaus Pauliaus Motiejūno.

Kre4_IIa.jpg– Sprendimas nesuteikti akreditacijų buvo paskutinis žingsnis, norint atkreipti tiek visuomenės, tiek atsakingų institucijų dėmesį į susidariusią padėtį žiniasklaidoje, ypač sporto srityje. Neobjektyvi informacija, neetiškas jos pateikimo būdas, iškraipomos „Žalgirio“ krepšininkų citatos ir kitos priežastys lėmė tai, kad buvome priversti žengti šį žingsnį.

Manau, kad savo pasiekėme. Tiek Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS), tiek kitos žiniasklaidos veiklą turinčios prižiūrėti institucijos sureagavo ir po bendrų diskusijų atkreipė dėmesį į jau seniai egzistuojančias problemas. Buvome patikinti, kad nuo šiol į neetiškus žiniasklaidos veiksmus bus reaguojama operatyviai, viešai ir atsakingai.

– Ar tikitės, kad nuo šiol apie „Žalgirį“ bus rašoma tik teigiamai? Kre5_II_a.jpg

– Mes tikrai neprašome rašyti, kad „Žalgiris“ laimėjo ar žaidė gerai, jei komanda pralaimėjo rungtynes. Suprantame ir sveikai priimame konstruktyvią kritiką. Tačiau nereikia „pudrinti“ smegenų, jog konkurentų klubas ir to paties pavadinimas laikraštis ar televizija yra atskiri ir niekuo nesusiję subjektai. Manau, visi supranta, kad pagrindiniai „Žalgirio“ konkurentai, turėdami savų tikslų, yra suinteresuoti skleisti mūsų įvaizdžiui kenkiančią informaciją. Tačiau viskam yra ribos, todėl tikimės, kad mūsų žaidėjai nebebus persekiojami prieš svarbias rungtynes su provokuojančiais klausimais. Tikimės, kad žalgiriečių žodžiai nebus iškraipomi, arba dar blogiau – nebus kuriamos citatos, po kurių pasirodymo laikraštyje, pas mus atėję žaidėjai, pridėję ranką prie širdies teigia nieko panašaus nesakę. Kitas dalykas, kai vienam laikraščiui ar interneto portalui duotas interviu, kitoje žiniasklaidos priemonėje pateikiamas nenurodant šaltinio. Manome, kad tai irgi neetiška, bet su tuo kovoti turėtų patys interviu autoriai, o tai pastoviai darančius – drausminti atsakingos institucijos. Juk tam ir egzistuoja Lietuvos žurnalistų ir etikos komisija. Be to mūsų šalyje veikia net kelios žurnalistų sąjungos. Šiuo žingsniu atkreipėme jų dėmesį į susidariusią padėtį ir esame patenkinti, kad su jomis pavyko užmegzti dialogą.

Kre6_II_a.jpg

– Tačiau sprendimas nesuteikti akreditacijų buvo vadinamas beprecedentiniu. Ar jis nebuvo skubotas?

– Galbūt tai buvo drastiškas žingsnis, bet per kelis pastaruosius sezonus mes buvome išbandę visus kitus būdus. Bandėme kartu su žurnalistais įsirašyti krepšininkų pokalbius, kad jie nebūtų iškraipomi. Kalbėjomės su atskirais žurnalistais dėl iškilusių situacijų, tačiau teigiamo poveikio tai nedavė. Klausėme ir teisininkų patarimo, tačiau prieš straipsnius, kuriuose informacija pateikiama prisidengiant įvairiausiais „šaltiniais“, teisiškai kovoti būtų labai sunku. Mes esame krepšinio klubas, visų pirma, siekiantis sporto rezultatų, todėl negalime viso savo laiko ir jėgų skirti šioms problemoms spręsti. Juolab, kai egzistuoja už tai atsakingos institucijos.

– Kaip veikia akreditavimo sistema į „Žalgirio“ namų rungtynes?

– Vien šį sezoną suteikėme daugiau nei šimtą akreditacijų įvairių sričių žiniasklaidos atstovams, kurie turi galimybę pilnai nušviesti Kauno sporto halėje vykstančias „Žalgirio“ varžybas. Suprantama, kad egzistuoja kvotos, nes sporto halė nėra guminė. Juk ir į pasaulio futbolo ar krepšinio čempionatus akredituojami tikrai ne visi žurnalistai.

Snarsjus__2__II_a.jpg

-Kokias sąlygas rinkti informaciją apie „Žalgirį“ turi akredituoti žurnalistai?

– Sąlygas reglamentuoja tiek lygų, kuriose žaidžiame nuostatai, tiek mūsų pačių noras, kad „Žalgirio“ rungtynės, pasiekimai ir, apskritai, visa veikla būtu kuo plačiau prieinama komandos gerbėjams. Pilnai vykdome Eurolygos nuostatus, kuriuose numatyta, kad kiekvieną savaitę rungtynių išvakarėse būtų surengiamos taip vadinamos atviros treniruotės žurnalistams, po kurių galima pasikalbinti žaidėjus ir trenerius. Taip pat po Eurolygos rungtynių žurnalistams leidžiame įeiti į komandos rūbinę, kur jie gali paimti „karštus“ interviu iš žaidėjų. Kadangi žaidžiame po du kartus į savaitę, po kiekvieno mačo žurnalistai turi progą dalyvauti spaudos konferencijose. Be to „Žalgirio“ krepšininkai yra socialiai aktyvūs, dalyvauja įvairiose akcijose ir renginiuose, į kuriuos būtinai pakviečiame žiniasklaidos atstovus, todėl šansų bendrauti su komanda žurnalistai tikrai turi pakankamai.

Piešinius krepšinio tema mūsų svetainei dovanoja laikraščio „Ūkininko patarėjas” dailininkas karikatūristas Algimantas SNARSKIS

Panašūs straipsniai