Pone K.Krivickai, ar jūs turite sąžinės?

Asta KUZNECOVAITĖ

krivickas_II.jpgPenkerius metus Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai vadovavusi teisininkė Edita Žiobienė jau ne kartą kai kurių žurnalistų buvo nemaloniai “atakuojama”. Objektyvi, drąsi, su televizijos, radijo ir spaudos trūkumais nesitaikstanti LŽLEK vadovė labiausiai užrūstino dienraščio “Lietuvos žinios” redakciją. Nors ne pirmininkė, o Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija pripažino dienraštį etikos normų nesilaikančiu leidiniu, Edita Žiobienė buvo “kalama prie kryžiaus”. Po jos ir naujasis LŽLEK pirmininkas Linas Slušnys. Dabar tą patį daro TV3 transliuojama laida “Akistata”. Programos vedėjas ir prodiuseris Kristupas Krivickas neturi dėl ko pykti ant buvusios LŽLEK pirmininkės E.Žiobienės. Komisija, jai vadovaujant, svarstė “Akistatą”, tačiau pristigo faktų, kad laida pažeidė Etikos kodeksą. Viename komisijos posėdyje K. Krivickas pareiškė, kad jam svarbiausia – TV reitingai, o apie pedofiliją visada kalbės ir rodys, nes augina dukras…

Ar dėl retingų, ar kažkieno paskatinta, “Akistatos” laida pradėjo domėtis asmeniniu  Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės, kuri supratusi, kas vyksta šalyje, parašė atsistatydinimo iš užimamų pareigų pareiškimą, gyvenimu. Kontrolierės “skalpo” labai nori D.Kedžio šalininkai, bet tam prieštarauja Seimo nariai. Kadangi kai kurie šalies masinės informacijos priemonių darbuotojai  įsivaizduoja esą advokatai, prokurorai, teisėjai, todėl TV laidose ar laikraščių puslapiuose įvairiais būdais skelbia savo „nuosprendžius”. Tokia yra ir TV “Akistata”, kurios pirmąją lapkričio mėnesio laidą uždraudė rodyti Vilniaus apylinkės teismas. Tačiau trečiadieninę laidą televizijos žiūrovai pamatė. Dėl  reitingų?  Pateikiame lapkričio 4 d. “Kauno dienos” publikaciją šia tema.

Pone K.Krivickai, ar jūs turite sąžinės?

TV3 laidos „Akistata” prodiuseris ir vedėjas Kristupas Krivickas parodė, ko verti jo „skandalingi” tyrimai. Teismas uždraudė trečiadienio vakarą rodyti laidą, nes jos kūrėjų surasta senolė yra visai ne Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės močiutė.

Kaip dienraščiui sakė Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo atstovas Audris Kutrevičius, į teismą su prašymu uždrausti laidą kreipėsi ne E.Žiobienė, kuri buvo nuolat juodinama per laidos anonsus, o laidos herojė 90-metė senutė ir šios 66-erių dukra. Pastarosios pavardė tikrai Žiobienė, bet vardas ne Edita, o Regina.

Savo skunde moterys teigė, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolierė nėra joms giminaitė, ir prašė uždrausti laidą, nes joje rodomas jų asmeninis gyvenimas, kurio jos nenori viešinti, nes nėra vieši asmenys.

Teismas šį skundą patenkino skubos tvarka, pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir uždraudė rodyti laidą.

„Akistata” savo anonsuose skelbė parengusi reportažą apie neprižiūrimą E.Žiobienės močiutę, kuria Vaiko teisių apsaugos kontrolierė esą visiškai nesirūpina: moteris neva buvo penkis mėnesius neprausta, ją apkandžiojo žiurkės.

„Ponia, ar jūs turite sąžinės?” – Vaiko teisių apsaugos kontrolierės laidos anonse klausė „Akistatos” kūrėjai.

Po teismo sprendimo išaiškėjus klaidai, „Akistatos” prodiuseris ir vedėjas K.Krivickas savo klaidos nepripažino.

„Aišku, šis teismo sprendimas apkarpė mūsų išraiškos galimybes, nors norėjo visai nukirpti, tačiau žiūrovai laidą išvys, tik šiek tiek kitaip įpakuotą, – vakar teigė jis. – Yra teisinių priemonių teismo sprendimui įvykdyti ir kartu apginti visuomenės interesą bei teisę žinoti.”

Laidos prodiuseris patikino, kad trečiadienio vakarą laida eteryje turėjo pasirodyti įprastu laiku, tačiau šiek tiek pasikeitusi ir nebus palanki E.Žiobienei. Laidos kūrėjai žadėjo papasakoti, kaip gimė ši teismo nutartis. Jie teigė, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolierė yra labai gerai pažįstama su nutartį priėmusiu teisėju, su juo ne kartą yra bendravusi darbo reikalais.

Panašiai kalbėjo ir TV3 programų direktorius Jurgis Jefremovas. Jis vakar teigė, kad teismo sprendimas bus vykdomas, tačiau laida „Akistata” tikrai turėjo pasirodyti, nors ir ne tokia, kokia buvo planuota. „Anonsas buvo labai abstraktus, jame nebuvo minima jokia pavardė, išskyrus E.Žiobienės”, – „Akistatos” kūrėjus teisino J.Jefremovas.

„Tai mažų mažiausia neprofesionalumas. Kyla klausimas dėl kolegų atsakomybės tiek teisine, tiek etikos prasme. Tai brokų brokas, pats blogiausias brokas”, – šią laidos kūrėjų klaidą įvertino Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Nuotraukoje: TV laidos „Akistata” prodiuseris ir vedėjas Kristupas Krivickas

                                                                              Balsas.lt nuotr.

 

Panašūs straipsniai