Žurnalistas Juras Jankevičius… melžia, kepa ir išbando savo malonumui !..

Vidas MAČIULIS

Juras__II.JPGIšradingiausias Lietuvoje televizijos reportažų iš pačių netikėčiausių vietų autorius (visiems iki šiol puikiai žinomų LTV laidų “Laisvės alėja” ir “Klausimėlis” redaktorius ir vedėjas), kaunietis žurnalistas Juras Jankevičius rodo pavyzdį kitiems. Pirmiausia LTV “Labas rytas” laidoje jis Lepšiškių kaime melžė karvę, kuri ne iš karto norėjo žurnalistui atduoti pieną, o dabar Kauno senamiestyje jau kepė bandeles. Tiksliau, žiūrėjo ir klausinėjo, nes pats neturi sanitarinės higienos įstaigos leidimo tokiai veiklai, todėl nepriekaištingus maisto gamybos sugebėjimus Juras gali demonstruoti tik savo virtuvėje.

Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad Juras Jankevičius nėra originalus. Dar šeštojo dešimtmečio pabaigoje tuometiniai “Kauno tiesos” žurnalistai, dabar jau a.a. Vytautas Andrejaitis ir Algimantas Balčiūnas “dirbo” taksi vairuotojais, kelneriais, pardavėjais, kontrolieriais, o po to rašydavo savo įspūdžius ar betarpiškus reportažus. Televizijos dabar pateikia daug reportažų iš tenai, kuri ne visi gali užsukti ir pamatyti. Tačiau visa tai daroma iš anksto filmuojant, režisuojant, montuojant. Juro Jankevičiaus naujiems ieškojimams geriausiai tinka pasakymas “Čia ir dabar”, nes minėti reportažai “Labas rytas” laidoje yra tik tiesioginiai. Pirmajame mobilijo internetinio ryšio išbandyme žurnalistas buvo …inžinierius ir rūpinosi aparatūros darbu, kai kolegė Jūratė Anilionytė iš Kauno zoologijos sodo tiesiogiai vedė reportažą “Panoramai”. 2009-ųjų liepos 6-ąją pats J.Jankevičius “Mezon” dėka tiesiogiai rodė ir pasakojo apie Dainų šventės dalyvių eiseną Vilniuje. Juras tapo naujoviško reportažo krikštatėviu.

 – Lietuvoje pasirodžius mobiliajam internetiniam ryšiui “Mezon”, kilo mintis, kaip naujas technines galimybes pritaikyti TV žurnalistikoje. Pirmoji šalyje pernai tai sėkmingai išbandė Lietuvos televizija. Vasarą mes pradėjome transliuoti “Krašto spalvas”. Tuo metu tiesiogiai eteryje bendraudavo penki įvairiose šalies vietose esantys LTV žurnalistai, – sako Juras Jankevičius.- Gaila, kad dėl finansinės krizės sumanymą teko atidėti geresniems laikams, nes projektą vienu metu įgyvendino daug žmonių. Dabar mes eksperimentuojame dviese…

 Kartu su nuolat ieškančiu ir atrandančiu Juru Jankevičium dirba tik jo ištikimiausias bendražygis – operatorius ir režisierius Paulius Dautartas (jiedu kuria ir “Klausimėlį”). Akivaizdu ir įtikėtina, kad galima be techninio ir kūrybinio broko tiesioginiame eteryje papasakoti, ką rytais veikia lietuviai… Įdomu tai, kad Juras savo televizinę karjerą prieš 20 metų pradėjo būtent LTV “Labas rytas” laidoje. Prieš tai, studijuodamas Vilniaus universitetą žurnalistiką, J.Jankevičius buvo ir populiaraus Algimanto Čekuolio savaitraščio “Gimtasis kraštas” darbuotojas. Tikras kaunietis vėl sugrįžo į gimtąjį miestą, kuriame 1926 metais gimė Lietuvos radijas, 1968 metais čia buvo įkurta Kauno televizijos studija, o dabar vis dar jaunas ir gabus žurnalistas daro tai, ką kiti nesugalvoja, nenori ar nemoka. Jeigu Kaunas yra Kaunas, tai Juras yra Juras!

                                    Jankevicius_II.JPG

Nuotraukose: Kaunietis televizijos žurnalistas Juras Jankevičius LTV „Labas rytas” žiūrovų akivaizdoje ruošiasi melžti karvę…

                                                                                                        Pauliaus Dautarto nuotr.

 

Panašūs straipsniai