Bręsta REVOLIUCIJA prieš bukinančią TELEVIZIJĄ

Vytenis RADŽIŪNAS

Televizija_liezuvis_II.jpgTaip savo pasakojimą „Kauno dienos“ priede „TV diena“ pavadino Vytenis Radžiūnas, išgirdęs apie garsaus muzikanto, aktoriaus, žurnalisto nepasitenkinimą šalies televizijų laidomis.

 Televizijos programos daug kam nepatinka, tačiau žmonės tyli ir laukia…TV kūrėjai taip pat, nes jų, ypač komercinių televizijų, tikslas yra vienas, kad kuo daugiau pristrauktų žiūrovų. O reklamą lemia – reitingai, kuriuos nustato „įslaptinti“ žiūrovai, kurių namuose įrengta specialus laidų žiūrimumo matuoklis.

 “TNS Gallup“ teigia: „Visi Lietuvos gyventojai turi vienodas teises į telemetrus, bet atranka yra atsitiktinė ir daugiapakopė.Šiuo metu Lietuvoje telemetrus turi apie 500 gyventojų, numatytas terminas yra vieni metai. Būna taip, kad telemetrų žmogus atsisako vos po kelių mėnesių arba mes nutraukiame sutartį, nes žmogus skelbiasi, kad jį turi namuose, o sutartis – konfidenciali, arba dėl kitų priežasčių.Telemetrų skaičius priklauso nuo vietovės dydžio. Juos diegiant vadovaujamasi Statistikos departamento duomenimis, kurie yra tikrai objektyvūs.”

Vytenis RADŽIŪNAS

 Televizija nepatenkintus socialinio tinklo vartotojus buriantis Andrius Mamontovas jau vadinamas ne tik idealistu revoliucionieriumi, bet ir tikru tautos žadintoju. Jis populiariame socialiniame tinkle „Facebook” įkūrė viešą grupę „Prijunkite telemetrą prie mano televizoriaus!!!”. Šios iniciatyvos tikslas – pasiekti, kad reitingus kurtų daugiau išsilavinusių žmonių.

 „Mes kas savaitę matome TV laidų reitingus ir dažnai kyla klausimas: kas tie žmonės, kurių namuose stovi vadinamieji telemetrai, fiksuojantys, ką tie žmonės žiūri?” – teiraujasi A.Mamontovas. Jis įsitikinęs, kas jeigu telemetras būtų prijungtas jo, menininkų, mokslininkų, verslininkų, išsilavinusių ar inteligentiškų žmonių namuose, televizijos turinys neabejotinai pasikeistų.

 Palaikančių idėją skaičius auga ne dienomis, bet valandomis. Per mažiau nei dvi savaites prie grupės prisijungė daugiau kaip tūkstantis aktyvistų. Idėja taip pat susidomėjo aktoriai Gediminas Storpirštis ir Vidas Petkevičius, dirigentas Gintaras Rinkevičius, pranciškonas kunigas Arūnas Peškaitis, atlikėjas Žilvinas Žvagulis, muzikantas Šarūnas Mačiulis, režisierius Linas Ryškus ir kiti žymūs Lietuvos žmonės.

Tačiau pasitaikė ir skeptikų, įsitikinusių, kad tai – kova su vėjo malūnais. Esą juk ne televizija kalta, kad liaudis iš vyžų dar neišlipo ir mieliau trypia pagal žvaigždžių fabriko dainorėlių dažnutes nei aptaria spektaklio metaforas ar operos spalvas.

 Maištas prasidėjo sėkmingai – pamatęs akmenį savo darže, tyrimų bendrovės „SIC Gallup Media”/TNS direktorius Gytis Juodpusis A.Mamontovui parašė oficialų laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl klaidinamos informacijos. „Kviečiame Jus susitikti su mumis ir esame pasirengę atsakyti į visus Jūsų klausimus, susijusius su TV metrų tyrimais Lietuvoje”, – pasiūlė A.Mamontovui.

 

( A.Mamontovo mintis „Reikia baigti pigų TV spektaklį“ skaitykite mūsų svetainės puslapyje „Komentarai“).

TV_sraige_II.jpg

Karikatūrų apie Lietuvos televizijas autorius  – Vladimiras Beresniovas (Vlaberis)

 

 

 

Panašūs straipsniai