Neįgalieji gydomi … žirgais

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

seria arkli 2_4.JPG

Žurnale „Provincija“, kurį leidžia laikraščio „Kėdainių garsas“ redakcija, išspausdintas įdomus ir aktualus LŽS narės J. Tamašauskienės paruoštas pasakojimas. Kėdainių rajono Akademijos žirgyne neįgaliesiems suteikta galimybė bendrauti su žirgais – ne tik glostyti, šerti, stebėti juos, bet ir pasivažinėti karieta, o fiziškai sveikiems, drąsiems – ir šiek tiek pajodinėti.

 Originalus projektas

 Kėdainių rajono Akademijos ,,Ulonų“ sporto klubas ir Kėdainių bendruomenės socialinis centras parengė bendrą projektą ,,Bendradarbiavimas su neįgaliaisiais ir hipoterapijos pradmenys“, nedidelėmis lėšomis paremtą savivaldybės. Pagal šį projektą minėto centro neįgaliesiems suteikta galimybė pabendrauti su žirgais – glostyti, šerti juos, važinėtis su karieta, o kai kuriems – netgi pajoti. Tai skirta sutrikusio intelekto žmonių grupei, asmenims su judėjimo sutrikimais, paraplegikams (žmonėms, judantiems vežimėliuose), ateityje tikimasi pakviesti ir kurčiųjų grupę. Ir be projekto neįgalieji Akademijos žirgyne lankosi iš Kėdainių rajono Šlapaberžės pensionato, Jonavos rajono.

Su neįgaliaisiais dirba Kūno kultūros akademijos antro kurso studentai neakivaizdininkai Greta Nargelavičiūtė ir Tomas Žvirblis, ,,Ulonų“ klubo treneriai. Gretai patikėtos ir ,,Ulonų“ klubo pirmininkės pareigos. Suprantama, ji neapsieina be tėčio Vytauto Nargelavičiaus – šio klubo steigėjo ir garbės nario – patarimų. Jo iniciatyva ir susidomėta hipoterapija. Klubo paspirtis – kito ,,Ulonų“ garbės nario ūkininko Jeronimo Karoso teikiami pašarai.

 –    Mūsų klubui šis projektas neteikia iš esmės jokios materialios naudos, tačiau ne viskas pinigais matuojama, – atkreipė dėmesį Vytautas Nargelavičius. – Svarbiausia – padėti žmonėms bendrauti su žirgais. Teigiamos emocijos, kurias patyrė neįgalūs žmonės, viršijo mūsų lūkesčius. Tai jiems suteikė vidinio džiaugsmo.

 Kas yra hipoterapija

 Hipoterapija (gydomasis jojimas) – gydymas panaudojant žirgą. Kitaip tariant – neįgaliųjų gydymas be vaistų, bendravimas su žirgais. Tai terapija, kurios metu arklys, jo judesiai atveria žmogui naujų judėjimo ir suvokimo galimybių. Taikant gydymą žirgais užsienyje pasiekiama stulbinančių rezultatų, tačiau Lietuvoje jis nėra įteisintas. Nepaisydamas to, Vytautas Nargelavičius nepraranda vilties kada nors Akademijoje įsteigti tikrą hipoterapijos centrą, kuriame dirbtų ir kineziterapeutas, būtų pasirūpinta tam tikra įranga, reikalinga ant žirgo užkelti neįgaliesiems. Lietuvoje dar nėra nė vieno oficialiai pripažinto hipoterapijos centro. Greta Nargelavičiūtė, Akademijos žirgyne besitreniruojanti nuo vaikystės, dar būdama gimnazistė parengė darbą apie hipoterapiją, naudodama pasaulinę literatūrą, kurią vertėsi iš anglų ir vokiečių kalbų.

 Užsienyje pasitelkiant hipoterapiją, pasiekiama tokių rezultatų, kad beviltiškais vadinti vaikai pradeda vaikščioti. Hipoterapija taikoma esant cerebriniam paralyžiui, raumenų distrofijai, sulėtėjusiam vystymuisi, Dauno sindromui, autizmui, ortopedinėms ligoms, stuburo išvaržai, protiniam atsilikimui, mokymosi ir kalbos sutrikimams, aklumui ir kitoms būsenoms. Hipoterapija padeda tada, kai vargina stresas, kai nusilpę raumenys, jaučiant energijos stoką. Asmenys, kurių judėjimas ribotas, atsisėdę ant žirgo gali pajusti ėjimo judesnius, lengviau juos treniruoti. Žirgo žinginė sutampa su žmogaus ėjimo judesiais. Jojant dirba visos žmogaus sausgyslės ir raumenys, palaipsniui jie stiprėja.

 Su žirgais žmonės pajunta stiprų emocinį ryšį, kuris gali depresijos kamuojamą žmogų tarsi pažadinti gyvenimui ir bendravimui. Prisilietimas prie žirgo, kaklo kasymas, įvairios žirgo spalvos, jo specifinis kvapas, kanopų dundėjimas stimuliuoja įvairias organizmo sistemas. Šeria, glosto, važinėjasi karieta Pažinčiai su žirgais neįgalieji kviečiami Akademijos žirgyne stebėti treniruotes, šerti, glostyti arklius, pasivažinėti su karieta. Patys pasivaišinę žirgyno poilsio kambarėlyje arbata, sausainių ir obuolių iš savo rankų pasiūlo žirgams.

 Beje, šią vasarą Kėdainių rajono Akademijos žirgyne atsiradusią karietą galima užsisakyti ir vestuvėms, gimtadieniui ar kitai progai (telefonas 8 639 92396). Akademijos žirgyne ant paties ramiausio žirgo sodinami tik fiziškai stiprūs, drąsūs neįgalieji. Vienas treneris veda žirgą, kitas už rankos laiko jojantį žmogų, šitaip palengva pavaikštoma. Mūsų šnekinta Apolonija Atkočiūnaitė, Kėdainių socialinio bendruomenės centro lankytoja, nulipusi nuo balno prisipažino, kad lėtai pajodinėti buvę smagu, tai darė antrą kartą, tik pirmąkart lipti ant arklio buvo šiek tiek neramu. Ne mažiau įspūdžių jai paliko ir pasivažinėjimas karieta. Iš jos išlipusi Konstancija Daukšaitė taip pat norėtų, kad apsilankymas žirgyne jai būtų ne paskutinis.

 Kėdainių bendruomenės socialinio centro Socialinių paslaugų neįgaliesiems padalinio vadovė Lijana Kaštaljanienė, tądien atvykusi į Akademijos žirgyną su sutrikusio intelekto žmonių grupe, paaiškino, jog stengiamasi kiekvienąkart žirgus parodyti vis kitiems neįgaliesiems, kad kuo daugiau žmonių patirtų teigiamų emocijų. Grįžę į centrą neįgalieji, kuriems sunku savo įspūdžius perteikti žodžiais, išreiškia juos piešdami popierius lapuose.

                                                  karieta_II.JPG

Zigmo SLAVINSKO nuotraukose: Šerti žirgą – malonumas; Į karietą neįgalieji prašosi pakartotinai..

 

 

Panašūs straipsniai