„Sveikam žmogui“ – penkiolika!

Dalia URBONIENĖ

RUrboniene_2.jpgudenį – „Sveiko žmogaus“ gimtadienis. Šiemet tai – jubiliejus, mums sukanka penkiolika. Galvodamas, daug tai ar mažai, nejučiomis lygini su žmogaus gyvenimu. „Kaip penkiolikos metų!“ – pamenu, sakydavo mano močiutė apie energija trykštantį bet kokio amžiaus žmogų. Ir ta asociacija, matyt, iškyla ne veltui. „Sveikas žmogus“ dabar, būdamas 15-kos, – pilnas jėgų, energijos, idėjų ir, svarbiausia – galimybių visa tai realizuoti. Šiandien „Sveikas žmogus“ – visuose informaciniuose kanaluose. Tai ne tik žurnalas, bet ir televizijos bei radijo laidos bei interneto portalas. O kokia buvo pradžia? Jubiliejus – puiki proga tai prisiminti. Ir, be jokios abejonės, niekas geriau apie tai nepapasakos, kaip leidinio įkūrėjas ir ilgametis pirmasis vadovas med. m. dr. Julius Neverauskas.

 

„Sveikas žmogus“ atsirado kaip laikraštis medikams, – pasakoja J.Neverauskas. – Jis greitai tapo labai populiarus. Kai pamatėme, kad ir specialistams, ir visuomenei trūksta informacijos, gydytojams pradėjome leisti žurnalą „Gydymo menas“, o „Sveiko žmogaus“ vardą suteikėme žurnalui visuomenei. Atsiradus galimybėms, sukūrėme ir TV laidą. Žurnalo pasipildymas televizija, vėliau radiju ir internetu visai logiškas, nes, norint dalintis su žmonėmis informacija, vieno šaltinio nepakanka. Pats žodžių junginys „Sveikas žmogus“ man atrodo labai prasmingai, nes sveikatą aš suvokiu daug plačiau negu ligų nebuvimą. Labai džiaugiuosi, kad „Sveikam žmogui“ sekasi ir linkiu ilgaamžiškumo, išlaikant jaunatviškumą.“

 

Dar vienas žmogus, savo akimis matęs pradžią, – mūsų kalbos redaktorė Aurelija Gražina Rukšaitė, vienintelė tebedirbanti nuo paties pirmojo numerio. Tad jai kaip niekam kitam gerai matosi žurnalo pokyčiai per 15 metų: „Pokyčiai labai akivaizdūs, – sako ji. – Po truputį tobulėjo tiek turinys, tiek ir forma. Pavarčius pirmuosius numerius, pasikeitimai į gera dar akivaizdesni.“ Paskutiniuosius septynerius metus „Sveikam žmogui“ vadovauja ir visą savo laiką ir sielą atiduoda Vytenis Labanauskas, „Sveiku žmogumi“ berūpinantis ne mažiau nei tikru vaiku. Tad ir klausime jo: kaip vertinate savo „kūdikį“?

 

„Džiaugiuosi „kūdikiu“, nors jis jau senokai išaugo iš sauskelnių amžiaus ir pasiekė paauglystę, – sako „Sveiko žmogaus“ vadovas. – Netgi visai subrendo: „Sveikas žmogus“ ne tik yra visuose informacijos kanaluose, jis yra Nr. 1. Tai ir pats stipriausias seniausias ir didžiausią skaitytojų ratą turintis žurnalas, rašantis sveikatos temomis. Tai ir labiausiai žiūrima sveikatos TV laida. Tai vis daugiau klausytojų pripažinimo sulaukianti jauniausia mūsų atšaka – radijo laida radijo stotyje „Lietus“. Ir, žinoma, daugiausia interneto lankytojų, ieškančių informacijos apie sveikatą bei sveikatinimą, turinti interneto svetainė www.sveikaszmogus.lt . Kaip matote, „Sveikas žmogus“ ne toks jau kūdikis. Džiaugiuosi, kad prieš 7 metus buvau pakviestas prisijungti prie komandos ir galėjau prisidėti įgyvendinant šio projekto plėtrą.“

(Žurnalo “Sveikas žmogus” redaktorės, LŽS narės Dalios Urbonienės pasakojimą “Nedidelis eskizas mūsų portretui”, skaitykite “Kūrybos artelėje).

 

 

Panašūs straipsniai