Žurnalistės bičiulio iš JAV pagarba ir meilė Kaunui

Vidmantas MIŠKINIS

Istorinėje Lietuvos Kaunas._Muziejus.jpgprezidentūroje, kuriai vadovauja žinoma žurnalistė, Lietuvos žurnalistų sąjungos narė Birutė Garbaravičienė, surengtas susitikimas su amerikiečiu istoriku prof. Alfredu Erichu Sennu “Trečiojo dešimtmečio Kaunas”. JAV ir Lietuvoje gerai žinomas profesorius sudarė ir spaudai anglų kalba parengė 1926 -1928 metais Kaune gyvenusio ir rezidavusio Jungtinių Amerikos valstijų konsulo Roberto W.Heingartnerio dienoraštį, kurį pernai išleido prestižinė Amsterdamo leidykla “Ro dopi” (“Lithuania in the 1920 s. A.Diplomat’s Diary”).

Knygoje atskleidžiamas tuometinio Kauno gyvenimas, laikinosios sostinės kasdienybės, intriguojantys portretai ir prezidentūros užkulisiai. Gal sulauksime ir lietuvių kalbą išversto buvusio JAV konsulo dienoraščio? Juo labiau, kad Viskonsino universiteto istorijos profesorius A.E.Sennas jau be priekaištų kalba lietuviškai. Jau dešimt metų, kai kiekvieną pavasarį gerbiamas Alfredas Erichas Sennas atvyksta į Kauną ir dirba Vytauto Didžiojo universitete, kuriame tarpukaryje dėstytojavo ir jo tėvas.

 Tuometinę “Kauno dienos” žurnalistę, V.Kudirkos premijos laureatę Birutę Garbaravičienę su prof.A.E.Sennu supažindino Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus. Seniai kolegė bendrauja su Lietuvą ir Kauną nuoširdžiai mylinčiu amerikiečiu profesoriumi, kuris drauge su spaudos, radijo ir televizijos žurnalistais 2009 metais Istorinėje Lietuvos prezidentūroje Kaune pažymėjo LŽS 80-metį. A.E.Sennas pamėgo ir tradicinius, gegužės mėnesį rengiamus kauniečių “Spaudos balius”. (Mūsų svetainės “Kūrybos artelėje” skaitykite “Kauno dienos” žurnalistės Virginijos Skučaitės pasakojimą “Netikėtos pažinties istorinis pėdsakas” apie A.E.Senno paruoštą konsulo dienoraštį).

 Istorinėje Lietuvos prezidentūroje surengtame pokalbyje “Trečiojo dešimtmečio Kaunas” dalyvavo ne tik prof. A.E.Sennas, bet ir prieškario Lietuvoje rezidavusio JAV konsulo sūnus Alexander Heingartner, anūkė Nancy Heingartner. Įdomų pašnekesį apie praeitį ir dviejų valstybių žmonių bendradarbiavimą vedė Vytauto Didžiojo universiteto politikos ir diplomatijos fakulteto dekanas prof. Šarūnas Liekis.

Nuotraukoje: Senasis Kaunas. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelis, įamžintas spalvotoje nuotraukoje

 

Panašūs straipsniai