Knyga apie partizanų Motinas

Jolita NAVICKIENĖ

Navickiene_2.jpgKauno įgulos karininkų ramovėje buvo pristatyta rašytojo ir žurnalisto Stanislovo Abromavičiaus knyga „Partizanų Motinos“ apie Lietuvos ginkluoto pasipriešinimo 1941–1954 metais šaknis ir šeimos vaidmenį nepriklausomybės kovose, skirta šventam Motinos vardui ir atminimui. Visi dėkojo autoriui ir jo pagalbininkams už vaisingas pastangas ir stropų darbą.

Knygoje pateikiamos dokumentinės apybraižos apie kelias  dešimtis Motinų, kurios tarsi atspindi visos tautos žygį Tėvynei nuo okupantų ginti. Šeimos krikščioniškai auklėjo vaikus ir brandino jų meilę gimtajai žemei.

Apie naują vertingą knygą “Partizanų motions” paprašėme papasakoti leidinio autorių Stanislovą ABROMAVIČIŲ.

– Kokia tai knyga, ką sužinosime ją perskaitę? 

-Pasisekė aprašyti apie septyniasdešimt Motinų, ant Lietuvos Laisvės aukuro paaukojusių savo sūnus. Surinkta medžiaga apie žemaitę Kazimierą Vasiliauskienę ir šešis jos žuvusius sūnus bei žentą, marijampolietę Magdaleną Popierienę ir šešis jos sūnus, nuo Prienų kilusius ir žuvusius ar nukankintus šešis Agotos Senavaitienės sūnus, šešis Agotos Juodienės vaikus, penkis Onos Katliorienės sūnus iš Ukmergės krašto, Oną Kuzinevičienę ir žuvusius penkis jos sūnus bei vyrą iš Žiežmarių, tremtyje mirusią Antaniną Lekavičienę bei keturis jos sūnus ir dukrelę Genutę nuo Kruonio.

„O kiek yra motinų, kurių trys ar keturi sūnūs žuvo? Reikia visas prisiminti, surašyti, pažymėti ir pagerbti,“ – sako monsinjoras Alfonsas Svarinskas. Deja, partizanų Motinos už savo didvyriškumą, rūpestį, pagalbą vaikams, jų drąsinimą pasirinktame kelyje, raminimą, net tiesioginę pagalbą kovose tinkamai neįvertintos. Tik Kazimiera Vasiliauskienė jau po mirties susilaukė pripažinimo, valstybinio apdovanojimo. Tūkstančiai Motinų pamirštos, net jų vardų nežinome.

Knygoje publikuojami pasakojimai apie įžymiųjų partizanų Motinas: Petronėlę Žemaitienę, Magdaleną Lelešienę, Joaną Baliukevičienę, Magdaleną Popierienę, Veroniką Morkūnienę ir daugelį kitų. Spausdinamos ir partizanų Motinų nuotraukos. Per jų sunkius gyvenimus papasakosime ir apie jų žuvusių ar likusių gyvų vaikų likimus.

– Visi aukotojai kovotojų už Lietuvos laisvę Motinos paminklui ir šiai knygai gavo vardinius jos egzempliorius. Ar užteks visiems, nes aukotojų yra keli šimtai?

– Džiaugiamės, kad žmonės neliko abejingi Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos kvietimui, jog žuvusių ir išlikusių gyvų partizanų Motinos vertos tokio pagerbimo, nors šis mūsų visų pastatytas paminklas turėtų būti tik dalelė pagarbos Joms, išauginusioms, išauklėjusioms Tėvynės gynėjus, savo gyvybės kaina priartinusius Lietuvos Nepriklausomybę. Manau, kad kiekvienas aukotojas galės pasidžiaugti knyga “Partizanų motinos”.

 

Nuotraukoje: Publikacijos autorė, savaitraščio “Tremtinys” redaktorė, LŽS narė Jolita Navickienė

                        Ričardo Šaknio (LŽS) nuotr.

 

 

Panašūs straipsniai