Žurnalistiniai pastebėjimai. Vasara ir …“Virtuvė“

Dalia Juškienė

I

dalia_I.jpgKai išgirstu sakant, kad po Joninių baigiasi vasara, – supykstu. Paskui save tramdau: visai kaip vaikas, kuriam pažadėjo saldainį ir nedavė… Juk niekas nekaltas, kad nespėjai nė kojos įmerkti į ežerą, kuris, sako, – kaip arbata, pasitikti saulės, kuri anksčiausiai pateka, pabraidyti po žolę, kuri – aukščiausia. Juk tas kartėlis tik todėl, kad vasaros pažadas tik tau neišsipildė. Ir tada mokaisi būti suaugusiu. Jau ragavai braškių, žemuogių! Na ir kas, kad ne pati jas susivėrei ant smilgos, o pirkai iš mielos močiutės prie parduotuvės. Skani vasara ir tau tesėjo pažadą.

Vasara man baigiasi, kai virtuvėje rikiuojasi eilės apverstų stiklainių, kurie keliaus į lentynas, kad sulauktų savo žvaigždžių valandos. Braškės žiemą – štai tada tik vasaros prisiminimas, o dabar – vasara! Skanaukime ją pasimėgaudami, neatidėliodami nė akimirkos. Žurnale „Virtuvė“ raginame atrasti ir kitokių vasaros dovanų skonių, o svarbiausia – ištrūkti iš virtuvių. Iškyla, pietūs ant žolės, o jei ir namie – tai tik greitai ir lengvai. Jei pyragai – su uogomis, jei desertas – gaivus.

Tebūnie vasara sklidina kvapų, soti skonių, turtinga įspūdžių. Ir be niurzgėjimo: per karšta, per šalta, per sausa, per šlapia… Tebūnie ji įsimintina iškyla prie ežero, rožiniu vakaru dviese, šokoladinėmis atostogomis, skaniu futbolu. Taip, taip, šįsyk siūlome atrasti ir sporto skonius. Ir ne tik ši premjera laukia numeryje, kurį vartysite. „Virtuvės“ autorių gretas papildė jaunoji karta. Aniuta, taip švelniai vadiname mūsų kulinarijos mokyklėlės šeimininkę, mokysis pati ir mokys. Tikime, kad ne tik savo bendraamžius. Juk gamindami naują patiekalą visi tampame mokiniais. 70 naujų „Virtuvės“ receptų! Šįkart pasiekėme rekordą. Žadame jį gerinti.

II

Karščiai… Šiokiadienius ir savaitgalius, darbus ir atostogas – viską pakoregavo tas vienintelis žodis, kas vasarą atveriantis mums naują realybę. Tuomet, kai nuo kaitros „užverda“ asfaltas, deformuojasi geležinkelio bėgiai ir sproginėja lauko termometrai, visi keliai veda prie vandens. Laimingi, kurie galėjo mirkti ežeruose ar rekordiškai įšilusioje Baltijoje, tačiau net ir atostogavusiems tokia kaitra nebuvo svajonių oras. Jos įkaitais tapusiems miestiečiams, neturintiems galimybių gaivintis, netgi rekomenduota dažniau lankytis prekybos centruose, kuriuose įrengta oro kondicionavimo sistema. O šie akimirksniu prisitaikė…

Kauno „Akropolyje“ per rekordiškai karštą savaitgalį pasiekti du skanūs rekordai: ilgiausio sušio ir ilgiausios ledų porcijos. 69 metrų ir 36 centimetrų ledams prireikė kelių šimtų kilogramų braškinių ir vanilinių ledų. Ar ne vasaros svajonė? Rekordiškais kiekiais parduodami ledai ir gaivieji gėrimai – tokia kaitros pataisa mūsų valgiaraštyje. Tačiau šaltibarščiai ir lauko kepsniai jame – nenurungiami.

Vienintelė nevarginanti kaitra – žarijos, ant kurių tuoj tuoj iškeps sultingas kepsnys ar iešmas šašlykų… Tikimės, kad pasinaudosite žurnalo „Virtuvė“ patarimais, kaip sveikiausiai marinuoti mėsą. Juk kulinariniai eksperimentai vasarą iš virtuvės persikelia prie kepsninės. Skaniai vasarokime!

Nuotraukoje: Pastebėjimų autorė, žurnalo „Virtuvė“ redaktorė, LŽS narė Dalia Juškienė.
Sigito Klibavičiaus nuotr.

Panašūs straipsniai