Laikraščiai klausia: Kaip pagerbsime Prezidentą ir kur turėtų stovėti jo paminklas?

Savaitraštis “Laikinoji sostinė” išspausdino skaitytojo Rimanto Seledžiaus mintis apie pirmojo atkurtos Lietuvos Prezidento Algirdo Brazausko įamžinimą Kaune. ,,Pasvėręs visus “už” ir “prieš” esu įsitikinęs, kad A.Brazausko statula galėtų stovėti Lietuvos Respublikos istorinės Prezidentūros kieme. Lygiai taip pat norėčiau, kai ateis laikas, matyti ten ir Valdo Adamkaus, ir faktinio prezidento, Atkuriamojo Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio statulas”- rašo “Skaitytojo tribūnoje” R. Seledžius. “Laikinoji sostinė” kviečia visus kauniečius išsakyti savo nuomonę šiuo klasusimu.
Savaite anksčiau “Kauno diena” išspausdino žurnalistės, LŽS narės Rūtos Stankevičiūtės straipsnį “Kaip pagerbsime Prezidentą?” Viešėdamas Istorinėje prezidentūroje A.Brazauskas yra užsiminęs, kad norėtų, jog greta trijų tarpukario prezidentų kiemelyje atsirastų ir jo biustas . “Ar kada nors ir man čia pastatysite biustą”, – per Prezidento institucijos devyniasdešimtmečio minėjimą Istorinės Lietuvos Respublikos prezidentūros Kaune vadovams yra sakęs Prezidentas Algirdas Brazauskas.

„Tada rimtai apie tai nediskutavome, – pokalbį prisiminė Istorinės prezidentūros vadovė, Lietuvos žurnalistų sąjungos narė Birutė Garbaravičienė. – Su gyvu žmogumi nekalbėsi juk apie biustą, kuris galėtų būti pastatytas po jo mirties.” Pasibaigus A.Brazausko prezidento kadencijai visuomenės atstovai yra kėlę klausimą dėl galimybės įrengti visų prezidentų biustus istoriniame kiemelyje, tačiau siauruose rateliuose gimusios diskusijos greit užgeso.

Anot B.Garbaravičienės, teorinė galimybė pastatyti kiemelyje ir A.Brazausko biustą yra. Juolab kad A.Brazauskas yra pirmasis nepriklausomos Lietuvos prezidentas, su kuriuo tauta šiuo metu atsisveikina. Ji atkreipia dėmesį, kad Istorinėje prezidentūroje jau yra įamžintas šio politiko atminimas – prezidentų fotografijų parodoje yra ir A.Brazausko portretas. „Nežinau, kaip planuojama įamžinti jo atminimą. Gal šeima žino jo norus ir turi planų, gal Kaišiadoryse kas nors planuojama?” svarstė B.Garbaravičienė.

Istorinės prezidentūros vadovė atkreipia dėmesį į šio istorinio paminklo koncepciją – vieta atkurta kaip prieškarinė prezidentūra. Sodelyje įrengti visų tarpukario Lietuvos prezidentų biustai.”Dabartinėmis aplinkybėmis būtų keista statyti čia ir A.Brazausko biustą, nes ši vieta – mūsų valstybės prieškario paminklas, – pastebi B.Garbaravičienė. – Jeigu būtų tokių minčių, reikėtų peržiūrėti koncepciją.”Ji neatmeta galimybės Istorinės prezidentūros erdvėje pastatyti visų mūsų valstybės vadovų biustus, tačiau esą tuomet reikėtų keisti šios vietos paskirtį.

„Istorinėje prezidentūroje galėtų būti visų prezidentų muziejus”, – vieną galimybių nurodo B.Garbaravičienė. Ji abejoja, ar dabar verta apie tai diskutuoti, tačiau yra įsitikinusi, kad jeigu būtų siūlymų tokiu būdu įamžinti A.Brazausko atminimą, visuomenė priimtų tinkamiausią sprendimą. „Ši vieta – istorijos dalis, čia buvo dedami modernios valstybės pamatai. Institucija ir kaip muziejus, ir kaip memorialinė vieta yra labai svarbi. Tačiau ar būtinai čia turėtų atsirasti dabartinės Lietuvos prezidentų biustai, reikėtų diskutuoti viešai”, – sakė B.Garbaravičienė.

“Laikinosios sostinės” skaitytojas R.Seledžius teigia: “Algirdas Brazauskas ilgiausiai išbuvęs aukščiausiuose postuose atkurtos nepriklausomybės laikais, kaip ir Antanas Smetona – tarpukariu. Tačiau pastarasis antrąkart į valdžią atėjo po perversmų, tad vargu ar jis yra tinkamas kaimynas pirmajam visuotiniu, demokratiniu balsavimu išrinktam prezidentui”. Todėl autorius mano, kad reikia Istorinės Kauno prezidentūros kieme numatyti atskirą plotą skulptūroms prezidentų, valdžiusių Lietuvą po 1990-ųjų kovo 11-osios.” Kokia jūsų nuomonė šiuos klausimu, “Kauno diena” ir “Laikinoji sostinė” tikrai dar ne kartą rašys .

Nuotraukoje: Istorinė Prezidentūra Kaune

Panašūs straipsniai