Fotografija – lyg „Skarojantis olandas”

Modestas Patašius

Jau daug mėnesių Lietuvoje verda aistros dėl Kauno pedofilijos skandalo. Įtariamasis dviejų žmonių nužudymu Drąsius Kedys yra vienų laikomas šių dienų Tadu Blinda, kitų – tiesiog žudiku. Kol bylą tiriantys prokurorai tūpčioja vietoje, anot publicisto Virginijaus Savukyno, D.Kedys jau tapo legenda. Ir visai nesvarbu, ar jo kaltinimai pasirodys teisingi, ar melagingi. Jis tapo herojumi. Akivaizdu, kad ši legenda kilo ne iš D.Kedžio, o iš mūsų pasąmonės gelmių.

Aš noriu papasakoti apie „garsiosios“ D.Kedžio fotografijos likimą. 2009 metų spalio 5 dienos rytą, prabėgus kelioms valandoms nuo žudynių, policijos pareigūnai išplatino blankią įtariamo žudiko fotografiją iš šeimos albumo. Netrukus portrale „lrytas.lt“ pasirodė rašinys, iliustruotas mano daryta D.Kedžio nuotrauka. Ją Lietuvos policijos departamento pareigūnai nusikopijavo į savo puslapį. Nors prie jos buvo nurodyta autorystė, netrukus ši ir dar kelios panašios fotografijos kaip virusas pasklido per daugybę internetinių portalų, buvo panaudotos spaudoje, įvairių Lietuvos ir užsienio televizijos kanalų žiniose ir kuriamose publicistinėse laidose.

Panaršius internete galima rasti šimtus puslapių, kuriuose „puikuojasi“ ši D.Kedžio nuotrauka. Ir tik prie nedaugelio galima rasti nuorodą į autorių ar leidinį. Negana to, ši
fotografija be autoriaus ir redakcijos sutikimo panaudota gaminant lipdukus, muzikinius klipus, raktų pakabukus, marškinėlius ir apie pusšimtį litų kainuojančius plakatus.

2010 metų balandžio 20 dienos vakarą žiniasklaida pranešė, kad savaitgalį prie Kauno marių šiukšles rinkę talkininkai rado neatpažinto vyro lavoną. Po kelių dienų artimieji atpažino, o vėliau ir pareigūnai patvirtino, kad tai Drąsius Kedys. Jo nuotrauka, lyg „Skrajojantis olandas“, vėl išskleidė sparnus…

Nuotrauka, kurios autorius kaunietis fotožurnalistas Modestas Patašius, pasinaudojo daugelis spaudos leidinių ir tv. 

Panašūs straipsniai