„Lietuvos spaudos fotografija/10“ su kauniečių sustabdytom akimirkom

Vidmantas Miškinis

Lietuvos spaudos fotografų klubas, jau devintąkart išaiškinęs geriausius nacionalinio konkurso laureatus, išleido solidų albumą „Lietuvos spaudos fotografija/10“. Šį leidinį klubas padovanojo ir LŽS Kauno apskrities skyriui. Iš pusantro šimto autorių, dalyvavusių tradiciniame konkurse, kauniečių spaudos fotografų yra labai mažai. Tai Algimantas Barzdžius, Teodoras Biliūnas, Valerijus Buklajevas, Alius Koroliovas, Modestas Patašius, Tomas Ragina, taip pat buvę kauniečiai Laimis Bratikas, Herkus Milaševičius ir kiti.

Jau trečius metus iš eilės yra ribojamas vieno autoriaus konkursui pateikiamų nuotraukų skaičius, tačiau buvo pateikta per šešis tūkstančius. Nors konkurso „Lietuvos spaudos fotografija 2010“ žiuri buvo tarptautinė, kažin ar laimėjo objektyvumas. Juo labiau, kad skyrėsi lietuvių ir užsieniečių požiūris į jų vertinamas nuotraukas. Gal nenorėdami būti „nušvilpti“, ne visi spaudos fotografai pateikia savo darbus „teismui“. Tačiau tokiam profesiniam konkursui labai tinka šūkis – svarbiausia dalyvauti, o ne laimėti. Kitąmet bus dar sugriežtinti reikalavimai. Fotografai galės pateikti kur kas mažiau, bet išraiškingesnių nuotraukų.

Šiemet buvo pasiūlyta nauja tema „Diplomatija“. Kaip ir ankstesniais metais, spaudos fotografai gali pateikti nuotraukas iš ciklo „Naujienos“, „Gyvenimas“,“Portretas“, „Kultūra ir pramogos“,“Sportas“,“Kariuomenė“, „Gamta ir jos apsauga“,“Spindesys“ ir „Reportažas“. Antrąkart bus įteiktas „Kolegų prizas“ – pačių konkurso dalyvių išrinkta į metraštį ir parodą patekusi labiausiai patikusi nuotrauka.

Spalvotame albuma „Lietuvos spaudos fotografija/10“ teminiame skyriuje „Gyvenimas“ publikuojamo dvi „Kauno dienos“ fotožurnalisto Tomo Raginos tuotraukos. Vienoje – 44 cm sniegas akimirksniu paslėpė Laisvės alėjos suolelius. Kaunietis tvirtu žingsniu eina pirmyn, nepaleisdamas senutėlio dviračio vairo, o ištikimas keturkojis draugas rodo kelią. Antroje – sunkvežinio kabina – į tolimus reisus išsiruošusių vairuotojų antrieji namai. Čia reikia ne tik dirbti, bet ir leisti laisvalaikį bei pasienyje – priverstines atostogas. Čia galima ir šašlyką išsikepti… T.Raginos nuotraukų laukiame ir mūsų svetainės skyrelyje „Fotoreportažas“.

Albume įamžintas ir žurnalistas, dažniau plunksną iškeičiantis į fotoaparatą, o gal abi šias darbo priemones, plius videokamerą – vienodai gerbiantis ir mylintis laikraščio „Laikinoji sostinė“ fotokorespondentas Modestas Patašius. Jis dažnai būna pirmasis įvykio vietoje, pamato netikėtus vaizdus ir žmones. Jo padaryta Drąsiaus Kedžio nuotrauka buvo spausdinama daugelyje Europos leidinių, autoriui net nežinant. Apie tai Modesto Patašiaus publikaciją „Fotografija – lyg „Skrajojantis olandas“ rasite mūsų svetainės skyrelyje „Kūrybos artelė“.

Nuotraukoje: laikraščio „Laikinoji sostinė“ fotožurnalistas Modestas Patašius, kurio padaryta D.Kedžio nuotrauka pasinaudojo ne tik policija, bet ir spauda 

Panašūs straipsniai