Netradicinė LŽS nario aistra

Virginija Skučaitė

Vienas žymiausių Lietuvoje knygų, atvirukų, kitų spaudinių kolekcininkas, žurnalistas, LŽS Kauno apskrities skyriaus narys Ričardas Venckus turi surinkęs apie 1000 žinomų žmonių autografų.. „Dalis įžymybių autografų skirta ne man – jie puošia atsitiktinai palėpėse, senose kraičio skryniose, spintose surastas ar specialiai todėl įsigytas knygas, afišas, atvirukus, teatrų programas, katalogus, vizitines korteles ir kitus spaudinius. Kolekcionuoti autografus – tik viena mano aistrų”, – prisipažino R.Venckus.

Kauniečio kolekcijoje – rašytojų Kazio Borutos, Salomėjos Nėries, Petro Cvirkos, Antano Venclovos, Bernardo Brazdžionio, Vinco Mykolaičio- Putino, Ievos Simonaitytės, tarpukario Lietuvos teisingumo ministro Liudo Noreikos, generolo Vinco Vitkausko, kunigo Ričardo Mikutavičiaus, literatūros kritiko Kosto Korsako ir daugybės kitų mirusių asmenybių autografus. Vienoje B.Brazdžionio poezijos knygelėje Ričardas išsaugojęs ir pieštuku įrašytą S.Nėries pastabą.

Gyvų įžymybių autografus Ričardas gaudavo bendraudamas su jais įvairiuose susitikimuose su rašytojais ar kitais menininkais. Beje, Ričardo autografų kolekcijos vertę didina tai, kad kolekcininkas papildė ją įžymybių balsais, įrašytais į magnetofono juostelę.

Astringas bibliofilas yra sukaupęs apie 8000 knygų, apie 2000 periodinių leidinių, daugiau nei 4000 atvirukų ir nuotraukų. R.Venckus, paėmęs į rankas knygą, ją ilgai glosto, čiupinėja, nes žino jos vertę. Mat šis vaikų namuose užaugęs žmogus pats prasimušė į gyvenimą ir tapo šviesuliu kitiems: dirbdamas sovietmečiu spaustuvėje, baigė vidurinę mokyklą, Vilniaus universitete – žurnalistikos studijas, o prieš 16 metų tapo pedagogu.

Dabar kolekcininkas moko poligrafijos Kauno kolegijos studentus. Paskaitos vyksta ne tik auditorijose, bet ir Ričardo čia įkurtame Poligrafijos muziejuje, kuriame, be kita ko, galima pamatyti bene vienintelį Lietuvoje veikiantį linotipą. Prie tokios griozdiškos mašinos su klaviatūra ir teksto rinkimo įranga Ričardas praleido 15 metų, kiekveną dieną surinkdamas po 100 000 ženklų. Tad jam gerai žinoma, kaip gimsta taip jo mylimos knygos.

Ričardas Venckus, priešingai nei dauguma kolekcininkų, dalį savo vertingos kolekcijos įvairiomis progomis dovanoja muziejams ir kitoms institucijoms. Anot kolekcininko, jam visai negaila dovanoti vertingų leidinių, nes tai teikia džiaugsmo ir dovanojančiajam, ir dovanas priimančiajam.

Nuotraukoje: Kaunietis, aistringas kolekcininkas, žurnalistas, LŽS narys Ričardas Venckus 

                                                                                                                            Alberto Švenčionio nuotr.

Panašūs straipsniai