Reportažas. Ir aš ten buvau, viską mačiau, gėrėjausi, pavydėjau…

Tekstas Salomėjos Karvelytės

Nuotraukos Alberto Švenčionio

Atėjo birželis – vasaros pradžia, atostogų metas. Gal ir žurnalistai turės daugiau laiko apmąstymams ir prisiminimams? Juk gegužės aštuntoji, kai LŽS Kauno apskrities skyrius gražiai paminėjo Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, seniai praėjo, bet nei XVIII Spaudos baliaus organizatoriai (šįkart už viską turime dėkoti skyriaus valdybos narei Birutei Mačienei), nei svečiai – žurnalistai, susirinkę iš Kauno, Jonavos, Kėdainių, Raseinių ir Vilniaus nei gero, nei blogo žodelio apie renginį mums neparašė. Tik „Kauno diena“ savo internetinėje svetainėje Spaudos balių pagarsino, o Kauno televizijos žurnalistai visai Lietuvai parodė įdomų, problemišką pasakojimą (jis – mūsų tinklalapio skyrelyje „Videoreportažai“) ne tik apie šventę, bet ir apie nelinksmą žurnalistų kasdienybę.

 Šventės vedėjas – LŽS narys, miesto savivaldybės kultūros skyriaus vyr. specialistas Vilius Kaminskas. Buvęs Lietuvos radijo diktorius ir televizijos „Konrado ruletė“ vedėjas, kaip visada, neieškojo žodžio kišenėje ir šmaikščiai pristatinėjo svečius. Pirmiausia Kauno merą Andrių Kupčinską, nuolat kritikuojamą mieto žurnalistų (gal dėl to ir LŽS skyriaus valdybos narys, karikatūristas Vladimiras Beresniovas jam originalią „Karūną“ padovanojo?). Meras be širdgėlos, nuoširdžiai pasveikino ketvirtosios valdžios atstovus ir jiems padovanojo ne tik didžiulį Alytaus šampano butelį, bet ir „Šampaninį chorą“ (tą patį, R.Tautakaus vadovaujamą – TV3 projekto „Chorų karai“- nugalėtoją) labai garsiai atlikusį kelis kūrinius. Ir Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė su savo svita (Kauno muzikos mokyklos dainininkais) buvo originali. Neatsitiktinai ją ne tik jaunystėje lydėjo meilė literatūrai. Deja, Lietuvoje apskrities viršininko administarcijos nuo 2010-ųjų liepos 1-osios nebelieka. Originali, iškalbinga, kūrybinga O. Balžekienė galėtų būti puiki masinės informacijos priemonės vadovė.

DSC_0300_II_Barst.JPG

Tik vienas Spaudos baliaus svečias – „senbuvis“ yra „Kauno grūdai“ generalinis direktorius Tautvydas Barštys. Jis jau dešimtąkart dalyvavo žurnalistų šventėje. Ir ne tuščiomis atėjo. Visas miesto centras pakvipo nuo jo kolektyvo narių verdamos žuvienės ir rūkomos vištienos. Tik „Kauno grūdų“ samanė nespėjo išgaruoti, nes žurnalistams ta „stiprybė“ buvo miela jų skrandžiams. T. Barščio dosnumas, lyg prieškario Spaudos balių tradicijų tąsa. Tada žurnalistai iš tokių renginių ne vieną tūksatntį litų surinkdavo. Mat, visi kviestiniai (patys turtingiausi kauniečiai su Lietuvos prezidentu ir ministru pirmininku priešaky) turėdavo Lietuvos žurnalistų sąjungos veiklai savo atsineštus litus palikti.

DSC_0239_Bukl_II.JPG

 Dabar jau laikai ir papročiai kitokie. Tik LŽS Kauno apskrities skyriaus tradicija – pagerbti pačius kūrybingiausius savo narius, tęsiasi. Šeši LŽS nariai buvo apdovantoti tradiciniais „Gintariniais parkeriais“. Tiesa, skyriaus valdybos pirmininkas šventės metu jų neįteikė (tik atminimo diplomus). Mat, kažkas pajuokavo ir porai valandų prizus „pasisavino“. Kai šventė baigėsi, niekam nematant – padėjo (ne ten iš kur paėmė). Tik nugvelbtus pirmininko asmeninius daiktus „užmiršo“ grąžinti. Atleisk, jam Viešpatie…

DSC_0254_II_GP_a.JPG

 2010-ųjų „Gintarinių parkerių“ laureatais tapo: fotografas Valerijus Buklajevas (Jonavos „Naujienos“), operatoriai Laisvis Karvelis ir Vytas Selelionis (Kauno televizija), žurnalistės Virginija Skučaitė ir Rūta Stankevičiūtė („Kauno diena“), žurnalistė Jolanta Tamašauskienė {„Kėdainių garsas“). Visi laureatai į namus grįžo su gražiomis gėlių puokštėmis, o įkandin jų atkeliavo ir pradingę „Gintariniai parkeriai“. Ne vienas laureatas galvojo, kad dėl sunkmečio LŽS Kauno apskrities skyrius tapo „skūpus“…

  Nuošridžiausi sveikinimai ir linkėjimai buvo skirti dviems, gerai žinomiems Kauno žurnalistams Audronei Jankuvienei ir Petrui Garniui, pavasarį sulaukusiems „auksinių“ gimtadienių. Ne už sulauktus jubiliejinius pavasarius, bet už gyvenime paliktą ryškų pėdsaką LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius jiems įteikė medalius „Už nuopelnus žurnalistikai“.

DSC_0310_Ras_II.JPG

 Ilgai šiemetinį Spaudos balių prisimins ir trys raseiniškiai žurnalistai, kuriems buvo įteikti LŽS nario pažymėjimai. Į profesinę sąjungą buvo priimtas laikraščio „Ūkininko patarėjas“ korespondentas Raseiniuose Sigitas Gudžiūnas, taip pat savaitraščio „Alio, Raseiniai“ redaktorius Paulius Sendrauskas ir žurnalistė Kristina Bendžiūtė.

 Šventės metu LŽS nariai surengė dvi įdomias parodas. Fotografas Albertas Švenčionis ne tik kavinės prieigose, bet ir kalne prie šventės aukuro, pakabino didžiules nuotraukas „Džiazo improvizacijos“ iš Birštono festivalio, o karikatūristas priešais stalus, nukrautus vaišėmis, pateikė savo humoristinius piešinius. Šventės šurmulys neužgožė kolegų, kuriems nuoširdžiai padėkojo LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas, kūrinių ekspozicijos.

DSC_0382_II_As_a.JPG

Ir pats žurnalistų vadas Vidas Mačiulis buvo pagerbtas. LŽS narys, Kauno savivaldybės Socialinių reikalų departamento direktorius Gediminas Jankus jam įteikė originalų S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro skirtą suvenyrą ne tik profesinės šventės, bet ir po pusantrų metų „išsiskyrimo“ dėl ligos, vėl sugrįžus į televizijos laidą „Krepšinio pasaulyje“.

 Ir aš, Kauno Jėzuitų gimnazijos dešimtokė, dalyvavau žurnalistų šventėje, nes irgi svajoju apie tokią profesiją ir netikėtai tapusia internetinės svetainės www.kaunozurnalistai.lt administratore-tvarkytoja. Laikinai, visuomeniniais pagrindais. Todėl nepykite, jeigu Svetainė nepatiks ar rasite daug klaidų. Dar tik pradedu. Laikinai. Ir be atlygio… Tačiau ir LŽS Kauno apskrities skyrius dirba iš idėjos, bet kokias puikias šventes surengia. Akivaizdus to įrodymas – aštuonioliktasis iš eilės kauniečių Spaudos balius.

Panašūs straipsniai