Spaudos gaivinimo planas stringa

Arnoldas ALEKSANDRAVIČIUS

862942_1_.jpgBalandžio pabaigoje Seimo posėdžių sekretoriate keturių parlamentarų iniciatyvinė grupė įregistravo Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas – pasiūlė nuo 21 proc. iki 9 proc. sumažinti PVM rimtiems, ne bulvariniams, erotiniams ar smurtiniams, periodiniams leidiniams. “Ūkininko patarėjo” žiniomis, šis projektas įstrigo Europos teisės departamente prie Teisingumo ministerijos ir Seimo Kanceliarijos Teisės departamente.

Vienas lengvatinio PVM iniciatorių, valdančiosios Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Pranas ŽEIMYS “Ūkininko patarėjo” redakcijos paprašytas komentuoja, kokia tikimybė, kad Lietuvos žiniasklaidai sunkmečiu gyvybiškai būtini teisės aktai įsigaliotų, kaip siūlo jų iniciatoriai, nuo liepos 1-osios:

„Jokių teisinių procedūrų dėl šių pataisų Seime kol kas nevyksta. Jos turėtų būti priimtos trimis stadijomis. Pirmiausia projektas pateikiamas Seimo nariams per plenarinį posėdį (to dar nepadaryta). Po to dokumentas svarstomas. Paskutinis etapas – baigiamasis balsavimas. Jeigu Seimo vadovybė ir mūsų frakcija neskubės, tai tos procedūros gali labai nusitęsti. Viliuosi, kad birželio pradžioje reikalai pajudės. Net jeigu Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 19 str. nauja redakcija ir būtų patvirtinta liepos 1-ąją, ji įsigaliotų po pusės metų, nuo 2011 m. pradžios.

Pagal Lietuvoje galiojančią tvarką visi vadinamieji „biudžetiniai” įstatymai įgauna juridinę galią praėjus šešiems mėnesiams po to, kai už juos balsavo Seimas. Parlamentiniuose komitetuose bandysime aiškintis Europos teisės departamento ir Seimo Teisės departamento pastabas mūsų projektui. Ir aš, ir mano kolega iš TS-LKD frakcijos Vaidotas Bacevičius, lengvatinio PVM periodiniams leidiniams iniciatorius, susitikinėdami su rinkėjais savo apygardose (abu esame išrinkti Vakarų Lietuvoje), nuolat girdėdavome raginimus mažinti pridėtinės vertės mokesčius spaudai ir turizmo sektoriui – laikraščių leidėjams ir viešbučių savininkams 21 proc. PVM yra per sunki našta. Juo labiau, kad kaimyninėse šalyse (Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje) pridėtinės vertės mokesčiai už tokias paslaugas yra gerokai mažesni.

Jau akivaizdu, kad šiandien žmonės mažiau spaudos perka kioskuose, parduotuvėse, neskuba prenumeruoti periodinių leidinių. Skaitytojus baido didelės laikraščių kainos. 12 proc. sumažėjus PVM spaudai, manau, laikraščiai, žurnalai gerokai atpigs (nors gal ir ne 12 proc., juk leidybos įmonėms reikia ir užsidirbti). Dabar spaudos (ypač regioninės) tiražai nedideli, o kainos aukštos. Neįpirkdami rimtųjų laikraščių, žmonės renkasi tuos, kurie dalijami veltui, nesusimąstydami apie jų pateikiamos informacijos kokybę ir patikimumą. Sumažinus PVM tarifą tikėtina, kad laikinai sumažės biudžeto įplaukos. Manome, kad tai nebūtų labai skausminga šalies ekonomikai – atpigus spaudiniams, didėtų jų apyvarta ir ilgainiui ,,prarastos” lėšos sugrįžtų į biudžetą.

Ir opozicija ne kartą siūlė Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas, lengvatinius PVM tarifus. Vyriausybė joms nepritardavo. Tačiau finansų ministrė Ingrida Šimonytė yra įsipareigojusi ieškoti būdų PVM naštai palengvinti. Todėl daugėja vilčių, kad tai bus padaryta”.

Panašūs straipsniai